BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Alla aktörer som mister sina avtal har fått lång tid på sig att avsluta samarbetet, säger Jessica Ericsson.
Hur skulle du beskriva Terapikoloniers verksamhet?
– Det verkar vara en trevlig verksamhet i gränslandet mellan vanligt kollo och vård. Men vi vet inte om den verksamheten ger mer effekt än annan terapi. Enligt vår bedömning är det inte specialiserad psykiatrisk vård, vilket är det vi har behov av, säger Jessica Ericsson.
– Om vi ska upphandla verksamhet ska det handla om evidensbaserad vård. Terapi-kolonier har inte visat att barnen som deltar i deras verksamhet uppnår bättre effekt än barn som inte gör det, säger hon.
Hon menar också att Terapikolonier inte erbjuder vård efter behov.
– Det är ingen jämlik vård, utan man sätter ihop grupper efter vad som bedöms vara en bra gruppsammansättning, inte efter vem som har störst behov av att komma dit, säger hon.
Många föräldrar vittnar om att Terapikolonier gett deras barn möjligheter de inte kunnat få någon annanstans. Vad säger du till dem?
– Jag ifrågasätter inte på något sätt att det är en väldigt trevlig verksamhet, men det är vanlig kolloverksamhet också. Kollo ligger inte inom ramen för psykiatrisk verksamhet.
Okunskapen det värsta
Under de senaste åren har den borgerliga alliansen avslutat avtal med en rad välfungerande verksamheter inom psykiatrisk vård. Ersta psykiatri och Kris- och traumacentrum är bara ett par exempel på ideella vårdgivare som inte får förnyat förtroende.
– Valfrihet är viktigt men det måste basera sig på verksamheter man vet att fungerar. Terapikolonier har också bara plats för 52 barn, säger hon.
Enligt Stefan Redebo, verksamhetschef för Terapikolonier, får de in ungefär 100 remisser varje år.
– Det vore förstås optimalt att ha plats för alla hundra, men vi har bara de 52 platser landstinget har beställt, säger han.
Bland de ansökningar som kommer in försöker de skapa bra och fungerande grupper.
– Det kan handla om att det inte är bra att ha åtta utagerande pojkar i samma grupp, säger Stefan Redebo.
– Vi gör kvalitativa utvärderingar av verksamheten varje år som entydigt pekar på vilken skillnad medverkan gjort för deltagarna. Om politikerna vill ha någon annan form av utvärdering borde de säga det.
Han menar att Jessica Ericssons uttalanden om att Terapikoloniers vård är ”ojämlik” och som vilket annat kollo som helst visar att de inte förstått någonting.
– Det är okunskapen som är det värsta, att ansvariga politiker inte verkar bry sig om att ta reda på vad det är för sorts verksamhet de lägger ner, säger Stefan Redebo.