I förra veckan fick RFSL besked om att staden säljer deras lokaler på Sveavägen 59, en affär som omfattar fyra hus och 155 miljoner kronor, till det privata fastighetsbolaget Libeno. Idag har RFSL en förmånlig hyra eftersom staden ser verksamheten som viktig. Nu finns en oro för att ägarbytet kan leda till en högre hyra, som motsvarar det attraktiva läget mitt i stan, och att RFSL ersätts med en mer lönsam hyresgäst när kontraktet löper ut nästnästa år.
– Vår möjlighet till inflytande och förmånliga villkor riskerar att försämras, säger Kristin Arthur, ordförande för RFSL Stockholm.
På Sveavägen 59 huserar förutom RFSL Stockholm även RFSL, RFSL Ungdom, Förenade HBTQ-studenter och Stockholm Pride-organisationen. I samband med försäljningen har staden tecknat ett separat avtal med Handelshögskolan, så att de studentlägenheter i fastigheten som hyrs ut till deras studenter ska få vara kvar efter försäljningen. Men i avtalet nämns inget om RFSL:s verksamhet, och det står att fastigheten ”saknar strategisk vikt” för staden att äga.
– Det fanns ingen information om oss i beslutsunderlaget inför fastighetsnämndens beslut och man kan ifrågasätta varför vi inte erbjuds ett liknande avtal som Handelshögskolan. En annan idé är att staden hittar en liknande lokal om vi tvingas flytta.
V motsatte sig försäljning
I fastighetsnämnden tidigare i november bad Mp och S om att skriva in villkor som tryggar RFSL:s verksamhet, medan V motsatte sig försäljningen helt.
– RFSL är inte vilken hyresgäst som helst, säger Jonas Eklund, som sitter i socialnämnden för Mp och tidigare var aktiv inom RFSL Ungdom.
– Det är upprörande att försäljningen har planerats i två år utan att de ansvariga politikerna har tagit kontakt med RFSL om frågan. RFSL driver en verksamhet för människors lika värde som staden har ett starkt intresse i. Staden ger bidrag till RFSL för hivprevention och social verksamhet för hbt-ungdomar, och nu riskerar man samtidigt att dra undan mattan för verksamheten. Det är jättekorkat.
Att flytta verksamheten till en mindre central adress med lägre hyra är ingen bra idé, menar Jonas Eklund.
– Det är en verksamhet för hela landet, och det är en väldig fördel att den finns centralt i stan. Det är också en säkerhetsfråga, man vill ha en säker entré och hålla till på en trafikerad gata så att det finns folk som håller koll.
”Markera för köparen”
Fastighetsnämndens ordförande Madeleine Sjöstedts pressekreterare Karl Rydå säger till ETC Stockholm att RFSL redan nu betalar en hyra som är på marknadsmässig nivå.
– Hyreskontraktet följer med till den nye ägaren och löper till 2015. Självklart är det angeläget för staden att de kommer att finnas kvar, vi kommer markera det för köparen, säger Karl Rydå.
Enligt RFSL ligger dock hyran långt under marknadsmässig nivå.
–Det ligger i den nya fastighetsägarens ekonomiska intresse att renovera lokalen för att kunna ta ut en betydligt högre hyra, menar Jonas Eklund.
ETC Stockholm har sökt köparen Libeno.