– Jag skulle inte säga att regeringsbildningen har påverkat stadshuset. Vi är eniga i att vi är den största politiska samlingen partier som vill samarbeta i Göteborg, det är värdefullt, säger Centerpartiets gruppledare i Göteborg, Emmyly Bönfors.
Turerna kring regeringsbildningen är inte något som lokalpolitikerna förhållit sig till i sina försök att reda ut det kommunala styret, menar hon.
– Efter valdagen hade vi intensiva diskussioner här i Göteborg. När man bestämmer vem man ska samarbeta med kan man inte ta hänsyn till vad som sker på riksplanet.
Måste samverka
Att L och C inte gjort gemensam sak med M och KD på riksnivå är inget Axel Josefson, gruppledare för M i Göteborg, tycker är värt att uppehålla sig vid.
– Det är klart att jag gärna hade sett att vi fått en alliansregering i Sverige. Nu fick vi inte det och jag respekterar de beslut som andra partier fattar. Det är inte så att jag grämer mig över det. Vi får ju försöka arbeta utifrån de förutsättningar vi har.
Men huruvida blockpolitiken är på väg att försvinna är han osäker på.
– Det är svårt att säga. Vi kan väl konstatera att vi har flera partier i riksdagen och i kommunfullmäktige i Göteborg och ska man få handlingskraftiga regeringar eller ledningar krävs att flera partier samverkar. Då kan det ju innebära att man behöver gå över blockgränserna för att lyckas.
”Fungerar bra tillsammans”
Emmyly Bönfors menar att det är upp till väljarna att avgöra hur framtidens politiska landskap ska se ut. Samtidigt framhåller hon att det är viktigt för C och L att värna om liberala värden, som enligt henne är det som utgör de två partiernas särart.
Håller ni på att utdefiniera er från Alliansen som block?
– Vi har ju vårt eget partiprogram som vi står för. Men jag får återgå till det lokala, vi har inte sagt att vi ska gå åt något visst håll när det gäller blockpolitik, utan här fungerar de fyra borgerliga partierna bra tillsammans. Men jag är ju kommunalråd och sitter inte med i partistyrelsen där de tar de strategiska besluten.
”Inte så enkelt”
Enligt Göteborgs liberala gruppledare Helene Odenjung handlar läget på riksnivå inte om att hennes parti håller på att avlägsna sig från Alliansen. Snarare är det en konsekvens av valresultatet och att L och C försökt hålla Sverigedemokraterna stången.
– Om det funnits en majoritet för Ulf Kristersson hade det blivit en alliansregering. Men när Jimmie Åkesson inte ville släppa fram en regering där L ingick blev det utsiktslöst, för vi tyckte inte SD skulle ha det inflytandet i svensk politik.
Innebär situationen som varit på både riks- och lokal nivå att det blir fokus på valteknik istället för ideologiska frågor?
– För att få igenom sin politik måste man vara beredd att kompromissa. Det är inte så enkelt att det ena är ideologi och att det andra är taktik, utan frågan är vad som är möjligt att göra.
Kunskap om regler viktigt
Men att regera i minoritet i kommunen innebär särskilda utmaningar, tycker Axel Josefson. Som styrande måste allianspartierna bli duktiga på det han kallar för ”det politiska hantverket”.
– Du behöver ha god kännedom om regelverket för kommunal förvaltning och den politiska styrningen för att kunna ta stöd i det när du försöker få igenom dina ärenden. Du behöver inte det på samma sätt när du har en egen majoritet i ryggen.
Tror du det förstärker bilden som en del har av politiken som teknisk och byråkratisk?
– Jo, det finns en risk för det. Samtidigt måste alla förstå att styrningen av den kommunala verksamheten inte är ett fritt spelfält. Det finns regler och lagar som ska följas som alla i nämnder behöver ha kunskap om.