– Alla som har behov av plats i augusti har fått det. De som har garantitid för september har också fått erbjudande om plats, men alla har inte tackat ja än, säger Birgitta Lundberg, enhetschef placering och tillsyn på den nybildade förskoleförvaltningen.
Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141
Har alla fått erbjudande om en plats i sin egen stadsdel?
– I och med den nya förvaltningen har vi inte längre vattentäta skott mellan stadsdelarna. Men som det står i skollagen har alla erbjudits en plats så nära sitt hem eller sitt önskemål som möjligt. Ju längre fram vi kommer på läsåret desto mer utökas den diametern i takt med att antalet platser minskar.
Jag kan inte säga att alla fått precis det de önskat men vi har gjort vårt bästa. Vi får följa utvecklingen nogsamt framöver.
Det var i början av juli som den nya förvaltningen tog över ansvaret för Göteborgs förskolor. Tidigare har ansvaret för både för- och grundskola legat på stadsdelarna. Tanken med den nya förvaltningen är bland annat att öka likvärdigheten mellan olika delar av staden.
– Tidigare har varje stadsdel haft ett befolkningsansvar och det har sett väldigt olika ut på olika förskolor i olika stadsdelar, nu ligger det ansvaret på förskolenämnden, säger Birgitta Lundberg.
Kommunen fick kritik
Tidigare i år har det varit mest kritiskt för de som sökt förskoleplats i centrum, men där ser det ljusare ut nu.
– I våras fick kommunen kritik riktad mot centrums nämnd men nu klarar de placeringen. Det finns även planer på att öppna en ny stor förskola i centrum för att lätta på trycket.
En annan stadsdel som tidigare i år haft svårt att erbjuda alla barn förskoleplats är Majorna-Linné, där Birgitta Lundberg tidigare var tillförordnad områdeschef. Där löstes problemet med hjälp av en tillfällig förskola, en så kallad vårförskola, som bestod av en paviljong där de barn som inte fått någon annan plats fick gå under våren.
– Det gick ut över 90 erbjudanden och drygt 30 tackade ja. Det var egentligen inte optimalt för barnen men en tillfällig lösning. Första veckan var det mycket gråt och tandagnissel med många inskolningar men sedan gick det alldeles utmärkt. Andra stadsdelar löste liknande problem med att ta in fler barn per avdelning.
Birgitta Lundberg hoppas på ett tätare samarbete med lokalförvaltningen och lokalsekretariatet i och med den nya förvaltningen.
– Det är viktigt att ha en långsiktig planering inte enbart utifrån befolkningsutvecklingen utan även utifrån behov av nya förskolor. Det finns även många paviljonger med tillfälliga bygglov som på sikt behöver ersättas med permanenta förskolor.
Samma ersättningssystem
En förändring i och med den nya förvaltningen är att ersättningssystemet till Göteborgs förskolor har gått från att vara på tio olika sätt i de olika stadsdelarna till att vara likadant i hela stan.
– Nu får alla förskolor ersättning för varje inskrivet barn beroende på ålder och vistelsetid. Viss hänsyn tas även till socioekonomiska variabler. Vi får se hur de nya ersättningsreglerna slår, än så länge är det fortfarande i sin linda.
Hur märks den nya förvaltningens arbete för barn och vårdnadshavare?
– Tidigare har våra politiker i stadsdelarna haft ett väldigt brett område att hantera men nu blir det mer koncentrerat till förskolefrågor utifrån det nationella uppdraget. Jag hoppas att detta får positiva konsekvenser för barn och vårdnadshavare där ute. Målet är ju att allt som görs ska gynna barns lärande och utveckling.