Vid Ica står två män och diskuterar Stefan Löfvén och det stundande valet, i vilket de tror att Sverigedemokraterna kommer bli allt starkare. De heter Zakarias och Ingemar, men ingen av dem vill ställa upp med efternamn.
– Alla mina grannar röstar på SD, säger Zakarias.
Båda ställer sig kritiska till både partiet och de som röstar på dem. Ingemar beskriver vilka här som enligt honom gör just det.
– Det är höginkomsttagare med en inställning om ”det är vi och så skiter vi i andra”. Det är egoister i en stadsdel de vill ska förbli lugn, säger han.
Fick 20,2 procent
I centrala och östra Kärra fick Sverigedemokraterna runt sexton procent och strax väster om centrum förbi Jämmerberget, där tegelhus blir radhus och villor för att sedan helt övergå i åkrar och himmel, nådde Sverigedemokraterna sin göteborgska topp på 20,2 procent.
– Nej, är det sant? Jag känner bara en enda som röstar på Sverigedemokraterna, säger Emil Novus.
På pizzerian i centrum är det kvavt i lysrörens gula ljus, under menyn ovanför disken strömmar värme från pizzaugnen i lunchtid. Emil Novus tar en cigarettpaus i den än varmare solen utanför. Det är inte så märkligt att Emil Novus inte känner så många Sverigedemokrater, i Kärra regerar nämligen ett annat parti.
– Alla jag vet röstar på Socialdemokraterna och det är säkert 50 procent här som jobbar på Volvo, säger han.
I senaste valet fick Socialdemokraterna 38 respektive 43,5 procent i Kärras västra och östra delar. Emil Novus bor själv i Backa, men trivs här och skulle gärna flytta hit. Problemet är att det mer eller mindre inte finns en enda hyresrätt.
– Det är ett område med jättebra människor. Jag vill bo här men det är för dyrt, man måste köpa.
Småstadslunk
Det finns en småstadslunk i stiltjen, under skuggan mellan de låga husen vandrar mestadels pensionärer och småbarnsföräldrar som ofta stannar upp och småpratar. Biblioteket, i samma bruna tegel som de andra byggnaderna här, utgör en mötesplats där samtalstonen är låg mellan hyllorna. Längst in i byggnaden sitter Maria Larsson, barnboksbibliotikarie, och äter sin lunch. Hon tror att bristen på hyresrätter påverkar vilka som bor här.
– Man måste ha det bra ställt ekonomiskt för att kunna köpa hus, därför är det väldigt många svenskar som bor här och inte invandrare. De vet sina rättigheter, händer det något som de inte tycker om så protesterar dem, det är folk som vet hur det svenska samhället fungerar.
Maria Larsson skjuter undan den tomma tallriken framför sig och berättar om att de som bor här kanske känner sig hotade av tanken på att fler invandrare skulle flytta hit, att det kanske är därför så många väljer Sverigedemokraterna.
– Det kanske är på grund av en äldre befolkning som inte tycker om förändringar, de ser på andra stadsdelar och blir rädda att det ska bli många invandrare här. Så är det med svensk medelklass.
”Övre medelklass”
Tvärs över gatan bredvid caféet ligger MS Hår, med text i blått på fasad och fönster. Utanför står Marko Saarinen och låser igen dörren för att ta en lunchpromenad med sin hund. Han småpratar med en bekant utanför lokalen där han verkat som frisör i 30 år.
– Här finns en övre medelklass, men framförallt är det arbetare som jobbat hela sitt liv och har råd med en insats. Men de har ju en viss gemenskap, en Kärra-anda och en samhörighet. Det blir väldigt familjärt.
I Kärra är genomsnittslönen högre än Göteborgssnittet och arbetslösheten låg. Men bara en knapp fjärdedel har eftergymnasial utbildning. Marko Saarinen kom till Gårdsten i Angered från Finland på 70-talet och berättar att han redan då upplevde det som att Kärra hade en särskild status.
– På 80-talet var det dyrare här i jämförelse med andra områden runtomkring och det har nog format bilden. Och Kärra, det är ju väldigt svenskt.
Medan Marko Saarinen talar om segregationen och stämningen passerar ytterligare några bekanta, framförallt äldre kvinnor, förbi och hälsar. Att ha en frisörsalong i en mindre ort ger en viss insyn i invånarnas tillvaro. Men frågan om att Sverigedemokraterna fick en femtedel av rösterna här vill han helst inte spekulera i.
– Det skulle ta hela dagen om vi kom in på det, säger han.
Ändå låter han ana att han tror att det har att göra med den åldrande befolkning som bor här.
– Det här handlar om generationer och att de yngre tänker på ett annat sätt, de har en annan samhällssyn. Sen är det ju det här med segregationen. På andra sidan bron är det annorlunda.
”Inte så politiskt”
Kärra centrum är beläget mellan naturreservat på ena sidan och E6:an på andra. Bortom motorvägen flyter Göta älv och över vattnet reser sig den femtio meter höga Angeredsbron i grå betong. Inte långt därifrån ligger Gårdstensberget som en miljonprogramsö i den gröna och utslagna skogen. Det är områden med betydligt fler utlandsfödda, en hägring i horisonten som Marko Saarinen tror skrämmer på den här sidan bron.
Tillbaka i bibliotekets lunchrum berättar Maria Larsson om när Kärraborna organiserade sig i protest mot att biblioteket skulle flytta in i skolaulan, hur folk engagerade sig och samlade in underskrifter. Ändå menar hon att det inte är så politiskt i Kärra.
– Det är inte så att jag tjuvlyssnar, men det är inte så ofta folk pratar om politik alls, säger hon.