– Under alla de år vi har bott här har vi betalat hyra, men knappt fått någon hjälp av Stena, säger Teresa Jönsson.
Hon sitter i hyresgästföreningens lokal på Vita Liljans väg i Bredäng tillsammans med Bodil Isaksson, Urban Johansson och Aleksandar Sikuljak. De är några av de grannar som nu organiserar sig för att stoppa hyreshöjningarna. Tillsammans har de bildat gruppen Bredängs boendenätverk. Att de 380 lägenheterna behöver stambytas råder det inget tvivel om, menar de och berättar om vattenläckor och andra problem i husen.
– Sedan jag flyttade hit för nästan 20 år sedan har de pratat om att husen ska stambytas, säger Teresa Jönsson.
– Det vi motsätter oss är att Stena samtidigt passar på att lyxrenovera lägenheterna, säger Aleksandar Sikuljak.
Höjer standarden till 2014
I köken ska till exempel alla vitvaror bytas ut, oavsett skick, och parkettgolv läggas. Efteråt ska lägenheterna ha fått en standardhöjning till 2014 års nivå. Det gör det möjligt att höja hyran kraftigt. Carin Skarman, fastighetschef för Stena Fastigheter Stockholm, hänvisar till en teknisk analys de har gjort av lägenheterna. Den utredningen visar på att hela köken måste rivas ut.
Men Urban Johansson, som själv är byggnadsingenjör, menar att så inte är fallet.
– Det skulle vara möjligt att renovera stammarna utan att riva hela köket, säger han.
Hyresgästföreningen har nu anlitat en oberoende konsult som ska besiktiga lägenheterna.
De uppgifter som Stena har skickat ut till de boende visar att hyrorna kommer att höjas med 30 till 60 procent under en treårsperiod. Det gör att många inte kommer att ha råd att bo kvar.
– Det är den nivå som parterna på bostadsmarknaden i Stockholm har kommit fram till är skäligt. Vi har jämfört med hyresnivåer som andra fastighetsägare har förhandlat fram efter liknande åtgärder i liknande bostadsområden, säger Carin Skarman.
”Vi vill bo här”
Men någon sådan överenskommelse med Stena har Hyresgästföreningen inte gjort i det här fallet.
– Vi bor här för att vi har råd att bo här. Stena jämför oss med andra områden och vill ha hit folk som tjänar mer. De hänvisar oss som inte kan bo kvar till andra områden, det är en tvångsförflyttning, säger Bodil Isaksson.
Hyresgästerna kräver att de ska kunna göra olika val för hur mycket de vill ha renoverat i sina bostäder.
– Stena har använt sina vinster – våra hyror – till att köpa nya hus. Det är vi som har byggt upp deras företag. De borde se oss hyresgäster som sina arbetsgivare och de borde ha sparat pengar till nödvändiga renoveringar, säger Aleksandar Sikuljak.
Besök från Göteborg
Det är inte första gången som Stenas planerade renoveringar möter protester. De boende på Pennygången i Göteborg organiserade sig 2012 när bolaget ville renovera och höja hyran med 60 procent. I höstas sade Stena att de ville ”göra ett omtag” och fortfarande har renoveringarna inte påbörjats.
– På vårt första möte här kom folk från Pennygången och berättade hur de hade gjort. Det inspirerade oss, säger Aleksandar Sikuljak.
”Skriv inte under”
Sedan dess har de bland annat skrivit vykort till hyresvärden där de berättar om hur hyreshöjningarna kommer att påverka dem. Varje onsdag har grannarna möte för att diskutera hur de ska gå vidare.
Bredängs boendenätverk uppmanar alla boende att inte skriva under de papper som Stena har skickat ut om godkännande av stambytet, i så fall går frågan vidare till hyresnämnden som avgör om hyreshöjningen är rimlig.
– Det vi har lärt oss av Pennygången är att ha ett enkelt och tydligt krav: Alla måste kunna bo kvar.