Omkring 80 personer hade under fredagen samlats på Rinkeby torg, där bland annat nätverket Ort till ort och organisationen The Voice of Tensta, som stöttat och hjälpt de vräkta barnfamiljerna i Tensta, norr om Stockholm, höll en stor manifestation i grannförorten Rinkeby. Syftet med manifestationen var att informera och uppmärksamma de många familjerna som bor på korttidskontrakt i Rinkeby om vad de kan komma att råka ut för, samt att mobilisera fler röster i rörelsen för rätten till en bostad. Under demonstrationen skanderas ramsan: ”Vandrarhem är inget hem för våra barn”.
– Det vi gör nu är att upplysa människor i Rinkeby om det här problemet. Det är viktigt att alla här får reda på vad det innebär med korttidskontrakt, säger Ana Fors från nätverket Ort till ort.
Den 10:e augusti, när Stockholms politiker kommer tillbaka efter semestern, planerar nätverket att hålla en stor demonstration utanför Stadshuset. Till dess vill de att så många människor som möjligt engagerar sig i kampen.
– Svenska bostäder har lovat att de ska få bo kvar tills man hittar ett tillfredsställande boende. Det är enligt socialtjänsten hotellhem och vandrarhem så långt bort som i Södertälje, säger Ana Fors.
”Kontakt med jurister”
Nätverket Ort till ort har suttit med de drabbade familjerna på mötena med Svenska bostäder och socialtjänsten, samt kontaktat en lokal juristbyrå som engagerat sig i frågan.
– Vi har kontakt med några jurister som ska titta på hur socialtjänsten skött det här. De har gett familjerna dåligt bemötande och hotat dem med att dra bort delar av försörjningsstödet. Det känns som att de har gått Svenska bostäders ärende i det här, säger Ana Fors som förklarar att det långsiktiga målet med engagemanget är att politikerna ska få upp bostadsfrågan på agendan.
– Målet är en långsiktig process. Alla har rätt till ett tryggt boende. Otryggt boende skapar otrygga människor, säger hon.
Makda Yohannes, representant i Sverige för den internationella organisationen African people socialist party, en del av Uhuru Movement (Frihetsrörelsen på swahili), var också på plats under fredagens manifestation.
– Folk är ofta inte medvetna om vad korttidskontrakt innebär. Vi vill uppmärksamma folk generellt på det som händer i Tensta och hela Järvaområdet. I Rinkeby finns det många som bor på korttidskontrakt och problemet kommer att komma hit också. Vi vill hitta familjer här som kan stå inför samma situation, säger hon.
35 familjer utan kontrakt
Sahro Salar är mamma till tre barn och tillhör en av de 35 familjer som sagts upp från sina korttidskontrakt hos Svenska bostäder i Tensta. Hon har inte flyttat ut utan hoppas att hennes och de andra familjernas motstånd ska leda till att de får hjälp till andra lägenheter.
– Jag är hoppfull. Jag tror att jag kan få ett annat boende än på hotellhem. Min handläggare på socialtjänsten ringde mig i dag och det lät på henne som att de har hittat en jourlägenhet till mig. Jag tror att vår organisering har gjort skillnad, säger hon.
Metasebia Manyazhal, även han från Tensta, har ett korttidskontrakt hos Svenska bostäder som går ut i oktober. Han söker lägenheter över hela staden.
– Jag har stått i bostadskön i sju år och har fått komma på lägenhetsvisningar. Jag gick på en visning i Alby söder om stan och jag hade rätt kötid för att få den. Men så sa hyresvärden nej. Min årsinkomst var för låg. Jag kan inte få andrahandskontrakt, hyrorna är jättehöga och man måste betala förskottshyra, det är svårt för mig. Det blir svårt när folk har lägenheter de inte bor i och tjänar pengar på att hyra ut dem, säger han.