Personalen på BB och förlossningen i Sundsvall är några av dem som lyft frågan den senaste tiden. "Låt oss bestämma själva hur vi återhämtar oss bäst", skrev barnmorskorna i en gemensam debattartikel i Sundsvalls tidning förra veckan.
Men det är inte överallt som den nya lagen, vars syfte är att främja personalens hälsa, har mötts av protester och missnöje. I Karlskoga kommun sammanföll arbetet med det nya schemat med ett projekt där medarbetarna själva får välja hur de jobbar sina helger. Det visade sig vara ett lyckokast.
– Det är inte enkelt. Men med ökad delaktighet från medarbetarna tror jag att man kan lösa det, säger Carina Berg, enhetschef inom äldreomsorgen.
Alla fick förstahandsval
I projektet ingick personalen i två hemtjänstgrupper och på ett vårdboende. Alla fick fylla i en enkät om hur de helst vill jobba sina helger. Alternativen var först jobb varannan helg, med eller utan delade turer, eller enbart helgtjänstgöring. På personalens initiativ togs även ett alternativ med två av fem helger fram.
När schemapusslandet var över visade det sig att alla kunde få sitt förstahandsval, vilket Kommunalarbetaren tidigare berättat. Carina Berg säger att personalen har varit nöjd med att kunna påverka sina egna arbetstider, och att förståelsen har varit stor när det gäller dygnsvilan på elva timmar.
– Sen handlar det nog om att vi har pratar mycket om schemat och haft täta uppföljningar, säger hon.
Hon säger att hon förstår att den nya lagen har vållat oro och problem i de yrkesgrupper som berörs. Hon tror att en viktig faktor för att det gått bra hos henne är att man började i tid.
– Det är inget som man kan komma med nu, vi har jobbar med det här hela våren, säger hon.
"Vad som är attraktivt är individuellt"
I Sundsvall arbetar cheferna fortfarande för att lösa schemafrågan för bland annat BB-personalen. Helena Dalin, länsverksamhetschef för kvinnosjukvården i Region Västernorrland, säger att all tid läggs på förberedelser inför övergången på söndag.
– Jag tror inte att cheferna gör något annat just nu än att hitta lösningar. Det tar upp all vår tid, säger hon.
Hon säger att man försöker hitta lösningar som gör att patientsäkerheten kan bibehållas, och samtidigt vara en attraktiv arbetsgivare.
– Det innebär också attraktiva scheman, och vad som är attraktivt är individuellt. Det som är viktigt för en barnmorska är inte viktigt för en annan. Det här har vi kunnat tillgodose i hög utsträckning innan den nya arbetstidslagen, säger hon.
Personalen skriver att de inte är nöjda med hur det blir nu. Vad tänker du om det?
– Det är såklart jättetråkigt, men vi är tvungna att förhålla oss till lagen. Vi försöker hitta olika lösningar för att ändå tillgodose så många behov som möjligt. Vi tittar på vad vi kan göra för att underlätta för barnmorskorna, till exempel med önskescheman så att de i så hög utsträckning som möjligt ska få behålla sin flexibilitet. Vi som arbetsgivare är beroende av att det finns medarbetare som vill jobba på de scheman vi har, säger hon.