Vid årsskiftet kommer V-toppen Ali Esbati att lämna sitt uppdrag i riksdagen, och sluta som ekonomisk-politisk talesperson för partiet. Det meddelar han själv i ett längre inlägg på Facebook.
”Som en del av er känner till, har jag varit i ett slags skandinavisk spagat ett tag: min dotter har sedan sommaren 2022 bott i Oslo igen med sin mamma. Vi har hjälpts åt under den tiden och sett till att vi har träffats på loven, många helger och en del dagar i övrigt. Men efter snart ett och ett halvt år har jag kommit fram till att det ändå blir alltför lite av vardag tillsammans.
Jag har därför bestämt mig för att lämna riksdagsuppdraget till nästa år”, skriver Ali Esbati.
V-politikern Andreas Manriquez kommer att ta Ali Esbatis plats i riksdagen. Vem som blir ny ekonomisk-politisk talesperson är ännu inte känt.
”Ansvarsfull och tung uppgift”
I en mejlintervju med Dagens ETC utvecklar Ali Esbati sitt beslut.
Hur länge har du funderat över detta?
– På sätt och vis i ett och ett halvt år. Det är ett övervägande fram och tillbaka som till sist fått landa.
Du lämnar även rollen som ekonomisk-politisk talesperson. Därmed försvinner du helt från partitoppen i Vänsterpartiet, hur känns det?
– Det känns vemodigt och svårt. Det är en ansvarsfull och tung uppgift som jag likväl uppskattar väldigt mycket. Men jag har varit organiserad i drygt trettio år och självklart måste det engagemanget ta sig olika uttryck över tid.
Att det skulle finnas någon politisk schism bakom beslutet förnekar Ali Esbati.
Hur ser du på partiets hantering av frågan kring Palestina-Israel som blossat upp senaste tiden?
– Jag tänker så gott som varje vaket ögonblick på själva frågan; lidandet och övergreppen. Det känns ganska märkligt att tänka sig att det skulle vara Vänsterpartiets hantering som ”blossat upp” som viktig. Men jag står bakom den hållning som varit Vänsterpartiets och som jag ser som självklar: att fördöma alla angrepp mot civila och stå upp för folkrätten.
Är du generellt trött på det svenska debattklimatet?
– Mycket. Jag tror kanske inte att insikten om hur Sverige utvecklats i det avseendet har satt sig fullt ut. Vi har Västeuropas mest högervridna regering och den typ av höger som den bärs upp av har förgiftat det offentliga samtalet på ett mycket långtgående och farligt vis.