Det var på Lindesbergs arena som Ulf Andersson svarade på frågor om hur äldre ska skydda sig mot brottslighet. Det bästa är givetvis om det förebyggande arbetet är så effektivt att det aldrig begås några brott men den nollvisionen känns långt borta, och för den som har blivit av med värdefulla föremål så kan märk-dna vara en stor hjälp. Märk-dna är en osynlig vätska som det går att pensla på stöldbegärliga föremål som smycken, klockor, konst, antikviteter eller datorer och kameror.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Om vi hittar dna på stulna föremål så topsar vi dem precis som man gör i munnen på en misstänkt brottsling. Sedan skickar vi in provet för analys och ser om vi får någon träff i den databas som finns och där ägarna till föremålet i så fall är registrerade, säger Ulf Andersson.
"Var extra uppmärksam"
Men förutom att lita till den senaste tekniken så manar han äldre till uppmärksamhet för att slippa bli utsatta för brott. Även om det är tråkigt att tvingas vara misstänksam och inte lita till andra människor så är det för det brottförebyggande arbetet effektivt.
– Var extra uppmärksam om okända kommer fram och vill hjälpa till på gatan. Observera om någon knuffar till dig i trängseln. Var det en knuff eller var det någon som tog plånboken? säger Ulf Andersson.
Han tycker också att äldre med hemtjänst ska be om legitimation när det dyker upp okända som utger sig för att vara från hemtjänsten. Men framför allt trycker Ulf Andersson på att den som har blivit utsatt för ett brott ska anmäla det till polisen.
– Gör alltid det. Jag vet att det finns människor som inte anmäler för att de skäms för att de har blivit lurade av brottslingar. Men om inte vi får reda på det så kan vi inte göra något åt brottsligheten och då kan den drabba andra, säger Ulf Andersson.
Bengt Jansson, Hällefors
– Jag oroar mig för att jag ska bli utsatt för id-kapning och att jag ska bli av med pengar genom det.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Kerstin Thyberg, Lindesberg
– Jag är inte särskilt orolig. Händer det så händer det.
Kerstin Björling, Lindesberg
– Jag hade inbrott förra året och känslan av det övergreppet sitter kvar. Vi blev av med smycken, pengar och kameror.
Anita Melin, Lindesberg
– Jag tycker inte att det är någon idé att oroa sig. Skulle det hända så händer det.
Ingrid Kempegård, Vasselhyttan
– Jag har id-märkt allt mitt lösöre med digital id-märkning så jag sover gott på natten.