Nyligen blev det klart att omkring 650 personer på Postnord, varav drygt 400 i Sverige blir av med jobbet i den senaste omorganiseringen där de två avdelningarna Meddelande och Logistik slås samman. Men istället för att följa LAS, lagen om anställningsskydd, vid uppsägningarna har det statliga bolaget valt en annan väg, som innebär att lång och trogen tjänst inte ger någon anställningstrygghet. Kompetens har fått styra vilka som fått behålla jobben och vilka som tvingats gå, heter det från företagets sida.
Carina, 48, en av dem som har sagts upp, är kritisk till hur omorganiseringen har gått till. Hon menar att det inte alls handlat om kompetens, utan om att göra sig av med i huvudsak kvinnor strax under 50 och uppåt. På hennes avdelning är det dubbelt så många kvinnor som män i dessa åldrar som har fått gå.
– Det finns ingen röd tråd förutom att jag ser att det är äldre som ska bort. Och att det är en ekonomisk omorganisation. Efter en viss ålder så blir man ju dyr, säger hon.
Hon har arbetat på Posten i över 25 år och tycker att företagskulturen har förändrats på ett obehagligt vis de senaste åren.
– Man ser ett mönster i att Postnord vill vara ett modernt flashigt företag, lite amerikanskt. Och då vill de inte ha äldre anställda. Så känns det om jag tittar på hur hemsidan har förändrats, det ska vara så hippt, säger hon.
”Oerhört förnedrad”
Hon säger att både hon och hennes uppsagda kollegor alltid levererat och uppnått sina mål med god marginal. Och när hon frågade facket hur begreppet kompetens skulle tolkas fick hon svaret att det handlade om att behålla personer med högskoleutbildning. Men när hon kontrollerade de som fick behålla jobben visade det sig att bara ett fåtal har högskoleutbildning.
– Jag känner mig oerhört förnedrad faktiskt. Jag vet att jag har levererat i tid och aldrig misskött mig. Känslan är som om vi blivit utkastade för att vi har gjort något fel, säger hon.
Hon är inte ensam om att vara besviken och arg. En kollega till Carina bekräftar att det är många som känner sig överkörda av Postnord.
– Man känner sig kränkt. Vi har inte fått någon förklaring. När de säger att de gått på kompetens får de oss att känna att vi skulle vara kompetenslösa. Jag vet att det inte är så, men det känns inte bra, säger hon.
Carina fick beskedet i början av april och jobbade sin sista dag i slutet av månaden.
Inget stöd från facket
Hon beskriver tiden som fruktansvärd.
– Cheferna sa att vi inte behövde komma till jobbet om vi spred negativ stämning men både vi och de som fick vara kvar var väldigt ledsna. Att ett statligt bolag kan göra så här är helt chockande för mig. I mina värsta fantasier hade jag aldrig trott att det här skulle kunna hända för sex månader sedan. Det är helt otroligt, säger hon.
Varken hon eller hennes kollega känner att de fått något stöd av facket, och det har varit svårt att få raka besked om varför just de tvingas gå. När Carina vände sig till sin klubb med frågor om varför just hon blivit uppsagd fick hon inget annat besked än att ”så här går det till numera”.
– Jag har upplevt ett väldigt motstånd från facket. Det har inte funnits någon hjälp att få. Det känns som att de inte är intresserade av att hjälpa oss. Det handlar bara om att hjälpa arbetsgivaren, det är klart man funderar över om det är någon mening med att vara med i facket.
”Det har varit full transparens”
Alla spelregler har följts vid Postnords uppsägningar, det menar ledningen.
– Jag beklagar om medarbetarna inte känner att de blivit rätt behandlade, säger HR-chefen Finn Hansen.
Han säger att bakgrunden till uppsägningarna är att avdelningarna Meddelande och Logistik, som tidigare varit två separata bolag, slogs ihop 1 april. Det innebär att antalet regioner halverats från 16 till åtta och att en stor del av den administrativa personalen blivit överflödig.
Men Finn Hansen dementerar att syftet varit att göra sig av med äldre kvinnor.
– Vi har absolut inte försökt få ut några särskilda grupper, varken kvinnor eller äldre, säger han.
Varför följer ni inte LAS?
– I och med att det gäller så stora strukturella förändringar så har vi varit tvungna att avtala för arbetsplats efter arbetsplats. Men alla beslut har tagits i samråd med facket. Det har varit full transparens. Jag beklagar om medarbetare inte känner att de har blivit rätt behandlade. Närmaste chef har ett ansvar att göra detta på ett bra sätt, säger han.
ST och Postnord förhandlade
De fackförbund som finns representerade på Postnord är Seko, Saco och ST. Förhandlingarna om uppsägningarna har skett mellan ST och Postnord. ETC har utan resultat sökt Ann-Christin Fällén, ordförande i ST inom Posten.