En del av verksamheten består av att utveckla robotar för omsorg. Här finns till exempel duschroboten Poseidon, som ska göra det möjligt för människor som har svårt att röra sig att kunna duscha på egen hand. Roboten Giraffen har liknats vid en surfplatta på hjul och används för att bedöma vårdbehov på distans. Bestic är en sorts robotarm som lyfter skeden vid måltider.
VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL
Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning
Robotkatten Justocat kan ligga i en människas knä och spinna. Människor med demens anses uppleva detta lika rogivande som om de hade en riktig katt i knät.
Ersätta arbetskraft
De senaste åren har det talats mycket om att ny teknik ersätter mänsklig arbetskraft. Inom äldreomsorgen handlar det snarare om ersätta arbetskraft som inte finns, menar Adam Hagman, affärsutvecklare på Robotdalen.
– Det spelar ingen roll hur mycket vi höjer skatten om det inte finns någon vi kan betala för att göra jobbet, säger han.
När en åldrande befolkning ska tas om hand av en krympande andel unga är tanken att robotarna ska bidra med de extra händer som behövs.
Nicklas Gustafsson, på fackförbundet Kommunal i Västerås, har blandade känslor inför den nya tekniken.
– Vi är för en teknikutveckling i vård och omsorg, men tekniken ska inte ersätta våra medlemmar. Den ska vara ett hjälpmedel, säger han.
Ett hjälpmedel som har förenklat arbetet inom hemtjänsten i Västerås är den portabla lyftstolen Raizer, berättar Hannah Widmark, Kommunals huvudskyddsombud inom hemtjänsten. Lyftstolen gör det lättare att lyfta upp en åldring som har ramlat i hemmet.
Förenklar arbetet
Teknik som förenklar arbetet kan emellertid också minska behovet av mänsklig arbetskraft. Inom hemtjänsten går det numera att göra tillsyn med hjälp av webbkameror. Personalen och åldringarna kan se varandra på skärmar och hemtjänsten kan då kontrollera hur åldringarna mår utan att vara på plats.
Hannah Widmark berättar att detta har gjort att bemanningen har minskat.
– Där har det ersatt oss, vi behöver inte vara lika många på natten, säger hon.
Om tekniken krånglar nattetid blir det väldigt stressigt.
– Vi har inte tid att besöka dem. Vi är för få, säger Hannah Widmark.
När ETC Västerås försöker få tag på någon pensionär i kommunen som använder vårdrobotar visar det sig vara svårt. Företaget Caminio Care säljer de tidigare nämnda robotarna Giraffen, Bestic och Justocat.
– Våra vårdrobotar används än så länge tyvärr inte inom en vårdorganisation i Västerås, meddelar företagets vd Catharina Borgenstierna.
Mänsklig kontakt
Nicklas Gustafsson, Kommunal, menar att detta beror på att dagens äldre föredrar mänsklig kontakt i stället för teknik. Adam Hagman på Robotdalen anser att det snarare beror på att kommunen inte har informerat pensionärerna om den nya tekniken.
– De visste inte om att möjligheten fanns, säger han.
Birgitta Sellden är ordförande för pensionärsföreningen PRO Kultur i Västerås. Hon tror att äldre människor är skeptiska till robotar för att de är rädda för att lämnas helt ensamma.
– För själen vore det inte så roligt att ha en robot om jag i övrigt var ensam. Jag skulle inte vilja ha en robot vid min sida när jag drar min sista suck, säger hon.
Vårdrobotarna finns dock på andra orter i Mälardalen. Danderyds sjukhus har ett exemplar av roboten Giraffen som där har mött positiva reaktioner från personal och patienter. Just nu står dock roboten utan arbete. Giraffen behöver wifi för att fungera och i skrivande stund håller sjukhusets wifi-nät på att uppgraderas.