På Sahlgrenska i Göteborg gäller en ålders gräns på 16 år för att få komma till kvinno kliniken, där endometriosteamet finns. Lotta Wassén, verksamhetschef, skriver i ett mejl till Dagens ETC att patienter under 16 med endometriossymptom i första hand ska söka vård på sin vårdcentral, ungdomsmottagningen eller hos en gynekolog i öppenvården.
– Endometriosteamet på SU är till för svåra fall där avancerad kirurgisk teknik behövs. De flesta endometriospatienterna kan skötas i öppenvård. Alla sjukhus med kvinnokliniker i regionen har endometriosteam, skriver hon.
Kritik mot stängda dörrar
Christina Liffner, ordförande för Endometrios föreningen, är kritisk till att kvinnokliniken har en regel som stänger dörren för ungdomar.
– I och med att man har fått mens är man ju kvinna rent biologiskt. Att säga blankt nej utan att kolla statusen på patienten är inte okej, säger hon.
Lotta Wassén skriver dock att kvinnoklini ken hjälper barnkliniken med patienter och att man i vissa fall tar emot även yngre patienter, bland annat de som gör abort. Förra året var det totalt 109 patienter under 16 år, men hur många av dem som hade just endometrios framgår inte av statistiken.
Det finns i dag inget konsensus i landet när det gäller vem som ska få komma till en kvinnoklinik och inte. Det säger Said Makari, överläkare på kvinnokliniken i Malmö. Men på hans sjukhus har man en annan inställning till unga med endometrios än i Göteborg.
– Vi har ingen åldersgräns, säger han.
Hittills är det bara ett fåtal unga tjejer som har sökt hjälp på kliniken, men Said Makari berättar att forskningen i dag visar att så många som 38 procent av dem som lider av endometrios i vuxen ålder hade symptom innan de var 15 år.
– Man måste vara medveten och förstå att även yngre kan vara drabbade. De är inte jätte många, men de finns. Hittills har man trott att så unga personer inte kan drabbas, men nu vet vi att det är mycket möjligt, säger han.
Klara regler i Stockholm
I Stockholm är reglerna tydliga. Alla tjejer som har fått mens och som söker hjälp för mens besvär hos någon av de gynekologer som har vårdvalsavtal med region Stockholm ska tas emot. Men Lena Marions, docent och över läkare i obstetrik och gynekologi på Södersjuk huset, berättar att så inte alltid är fallet.
– Jag vet att det finns de som försöker neka, säger hon.
När hon hör talas om fall där tjejer nekats hjälp påpekar hon för gynmottagningarna att de är skyldiga att ta emot även unga tjejer. Vad motståndet att ta emot unga patienter beror på vet hon inte, men hon tror att de kan upp levas som lite svårare, att de tar längre tid och kräver att man förklarar saker tydligare.
Men oavsett orsak får ingen nekas vård.
– Det är inte tillåtet att neka någon hjälp. Man får inte ha en nedre åldersgräns till gyn, säger Lena Marions.
Hon säger också att det kan finnas fall där unga tjejer behöver ännu mer kvalificerad vård.
– Det kan absolut behövas. Det som är viktigt är att man tänker tvärprofessionellt. Att det är många som hjälper till och stöttar som allmänläkare, sjukgymnast, kurator och barn morska. Det här är ett tillstånd som påverkar mycket i ens liv som gör att man kan behöva stöd på olika områden, säger hon.
Tas inte på allvar
Patienter under 16 år med misstänkt endometrios hänvisas i första hand till ungdomsmot tagningar eller till gynekologer i öppenvården. Det gäller i såväl Stockholm, Göteborg som Malmö. Men många av de tjejer och unga kvin nor med endometrios som Dagens ETC har va rit i kontakt med upplever att de inte har blivit tagna på allvar hos ungdomsmottagningarna.
Katarina Steinfeldt Olbers, ordförande för Barnendometriosfonden, anser att ett alldeles för stort ansvar läggs på ungdomsmottagning arna som det är nu.
– De får ju inga nya pengar och ingen utbild ning. Jag har pratat med höga representanter inom elevhälsan som säger att de inte är kapa bla att behandla kroniskt sjuka unga flickor. Flickor med svåra menssmärtor, javisst. Men det är en väldig skillnad på att ha smärtsam mens och att vara kroniskt sjuk i endometrios, säger hon.