En tillfällig lokal där ungdomar kan vara i väntan på den nya fritidsgården och mer pengar till spontanidrott. Det blev resultatet när Albys unga till slut fick träffa Botkyrkas politiker. Men Zizo Gatri, 16, vågar inte hoppas innan han ser resultat.
I mitten av april intog ett 50-tal ungdomar från Alby Botkyrkas kommunhus och krävde att politikerna skulle ge besked om när deras nya fritidsgård ska öppna. Som ETC Stockholm berättade i nummer 16 har ungdomarna väntat i åtta år.
Kommunens högsta politiker Katarina Berggren (S) vägrade då komma ner för att möta ungdomarna. Men två veckor efteråt möttes hon och ett 70-tal unga på ett möte i Alby.
– Det ni inte har löst på åtta år har vi löst på åtta dagar själva, sade talespersonen Emina Ribac och berättade att de tänkte hittat en lokal där en tillfällig fritidsgård kan finnas innan den planerade öppnar om ett år.
”Vill ha förebilder”
Katarina Berggren och de andra makthavarna var positiva till förslaget och lovade också en miljon kronor mer till spontanidrott. Nu ska en gammal kontorslokal i Subtopiaområdet renoveras under sommaren med hjälp av ett tiotal sommarjobbande ungdomar.
Men 16-årige Zizo Gatri från Alby är rädd för att det är ännu ett tomt löfte. Själv har han varit engagerad i hur den nya fritidsgården ska utformas sedan han gick i sjätte klass. Snart är han för gammal för att gå till den nuvarande ungdomsgården.
– Då blir det enda alternativet att göra som alla andra, att hänga utomhus. Det är inte mycket vi kräver. Vi vill ha värme på vintern och bra förebilder, säger Zizo Gatri.
– Men man får se det från den ljusa sidan, nu har de lovat och det är bara att hoppas.
Chefen självkritisk
Pernilla Hellman, chef för kultur- och fritidsförvaltningen, berättar att det ska hållas flera möten med ungdomarna för att tillsammans bestämma hur renoveringen av lokalen ska gå till och vilka aktiviteter som ska finnas där. Hon tycker att det är väldigt tråkigt att den nya fritidsgården har dragit ut så mycket på tiden och menar att kommunen underskattat behovet hos de äldre ungdomarna i området.
– Så här i efterhand är det klart att jag är självkritisk. Vi skulle ha haft en bättre dialog. Det ungdomarna har gjort nu har blivit en viktig signal och lärprocess för oss också, säger Pernilla Hellman.