– Det är en allvarlig situation. Vi mår väldigt dåligt i personalen. Många har sagt upp sig eller sjukskrivit sig på halvtid. Vi har försökt larma och ställa krav, men har inte fått ordentligt gehör, säger Kristina Tellmar som är sjuksköterska och skyddsombud på mottagningen.
Hon menar att läget har nått en punkt där det inte längre fungerar. Vårdtyngden per patient har ökat, samtidigt som personaltätheten har minskat. Personalen upplever att de inte räcker till, vilket påverkar arbetsmiljön negativt.
– Det är helt ohållbart. Nu går personalen och räknar dagarna till att säga upp sig. Många är sjukskrivna redan och många jobbar halvtid. Även de som verkligen har kämpat och har varit högpresterande har börjat ge upp nu.
”Det är helt ohållbart”
Problemen började på allvar redan i januari 2015 när inflödet av patienter ökade. Då började personal säga upp sig.
– Från början var det mycket på grund av lönebilden, men på senare tid har det varit mer på grund av arbetsmiljön och stressen, säger Kristina Tellmar.
Lönen är dock fortfarande huvudorsaken till den uppkomna situationen, menar sjuksköterskorna själva.
– Jag tror att man hade kunnat förebygga mycket av det här om man hade tagit löneanspråken på allvar från början. Vi är egentligen en specialistenhet, även om vi inte har lön som motsvarar det. För att ta ett dialyskörkort krävs 8–10 veckors utbildning, vilket också gör att vi inte kan använda inhyrd personal från bemanningsföretag.
Alla avvikelser rapporteras
I Arbetsmiljöverkets underrättelse till Karolinska beskrivs problemen detaljerat. Mycket övertid, hög personalomsättning och utmärkande hög sjukfrånvaro. Avdelningen använder ett system med händelseanalyser där de rapporterar alla avvikelser både gällande patient och arbetstagare.
– Det finns hur många avvikelser som helst, säger Kristina Tellmar.
Patienterna på avdelningen har gjort en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och Patientnämnden.
– Jag såg att en av cheferna menar att patientsäkerheten inte är hotad, det stämmer inte alls. Patientsäkerheten är hotad, absolut, säger Kristina Tellmar.
Finns det en akut risk för att något allvarligt kan hända?
– Svår fråga. Saker händer ju dagligen här. Saker som inte hinns med eller glöms bort. Det är ju väldigt akut om folk inte får den dialys de behöver. All forskning visar att man mår bra av mycket dialys. På Löwenströmska i Upplands Väsby ger de alla patienter dialys fyra gånger i veckan. Vi ger tre gånger i veckan. Där ser man ju att det är skillnad på vård i samma landsting.
Lönehöjning för att få tillbaka personal
Sjuksköterskorna har två större krav för att hitta en lösning på situationen.
– Höja lönerna och gå ner till 32-timmars arbetsvecka. Då tror jag att man skulle få tillbaka personal rätt snabbt. Vidare kan man öppna upp fler mottagningar så att man avlastar lite, men det är ju en långsiktig fråga. Lönen är grunden till att det här har hänt. På Aleris, som är en privat mottagning, har man 5 000 kronor högre lön än vi har, säger Kristina Tellmar.