– Gift från ormar och reptiler är bland de mest komplicerade toxinerna i naturen och slår ofta biokemiskt, vilket innebär att det påverkar flera olika kroppsliga system på en och samma gång. Exempelvis kan det vara antikoagulerande, samtidigt som det förstör celler, säger Håkan Sigurdsson, vetenskaplig ledare på Universeum.
Reptilers gifter och serum har bidragit till den medicinska forskningen och utvecklingen av läkemedel. Sigurdsson nämner den gul-svarta gilaödlan som ett exempel. Reptilens gift påverkar bland annat blodsockernivån hos sitt byte, vilket bidragit till utvecklingen av nya läkemedel.
– Utifrån giftet har man skapat en syntetisk variant av en molekyl i ödlans gift som påverkar blodsockret och på så sätt fått fram en diabetesmedicin. Ett annat exempel är giftet hos den sydamerikanska lansormen som påverkar ett hormon, som i sin tur har effekt på blodtrycket.
Ska locka barn och nördar
Han berättar att Universeum hoppas att utställningen ska locka allt från kunskapstörstande barn till reptilnördar.
– Vi är den enda anläggningen utanför USA som visar Santa Catalina skallerorm publikt. Dessutom sätter vi in giftreptilerna i ett sammanhang av vetenskap och teknik. Kunskaper som lyfter fram betydelsen av dessa arter på ett nytt sätt, säger Håkan Sigurdsson.
Daniel Roth är zoolog på Universeum och sluter upp utanför terrariet för den svarthövdade bushmastern. Giftormen lyser i nästintill neongrönt inne bland löven.
– Det är väldigt fascinerande med reptiler, men det är anmärkningsvärt hur lite vi faktiskt vet om de här arterna, säger Daniel Roth.
Den svarthövdade bushmastern är en av världens mest sällsynta giftormsarter. Människans framfart och en allt intensivare skogs- och gruvindustri har försvårat för reptilen som bara förekommer i ett begränsat område i Costa Rica.
– Bushmastern hittas allt mer sällan i sin naturliga miljö. Universeum stöttar ett bevarandeprojekt i Costa Rica, där man just nu försöker inventera arten med hjälp av specialutbildade hundar, berättar Daniel Roth.
Varmare klimat ett hot
Ett annat växande hot mot reptiler och andra arter som lever på begränsade platser är det allt varmare klimatet. För några veckor sedan släppte Världsnaturfonden en global rapport som visar att två tredjedelar av alla djur kommer vara utrotade inom bara några år. Reptiler är bland de som kommer drabbas hårdast då de inte har möjlighet att förflytta sig till nya levnadsmiljöer.
– Biodiversiteten håller på att gå åt skogen, konstaterar Håkan Sigurdsson och tillägger sedan:
– Det är först när båset är tomt som man märker att kossan är borta.
Den pågående biologiska utplåningen kallas den sjätte massutrotningen och tidsfönstret för att göra något åt katastrofen blir allt snävare. Enligt forskarna ligger överbefolkning och överkonsumtion bakom krisen som väntas förvärras i takt med att klimatförändringarna fortskrider.
-– Arter försvinner i en rasande takt, och det kommer innebära gigantiska problem för oss. Alla arter har sin speciella roll i ekosystemet, därför kan det bli allvarliga obalanser om en försvinner, säger Daniel Roth.