De första områdescheferna anställs redan i höst. 2016 drar det stora arbetet att hitta främst undersköterskor i gång.
Men enligt Pernilla Unander, HR-chef på socialtjänsten, är det för tidigt att säga exakt hur många nyrekryteringar av undersköterskor det blir.
– Innan vi börjar nyrekrytera måste vi se över vårt totala personalbehov, säger Pernilla Unander.
Anledningen är att socialtjänsten har ett sparkrav på 175 miljoner kronor, vilket kan påverka antalet anställda i verksamheterna.
– Vi jobbar brett med kompetensförsörjningen och ser över både pensionsavgångar och timanställa. Vi arbetar ju också för att få tillbaka dem som är sjukskrivna i arbete. Först när bilden klarat vet vi hur många som behöver nyrekryteras, säger Pernilla Unander.
Pensionsavgångar
Oavsett detta konstaterar Anette Wivegg, som arbetar med rekrytering av vårdpersonal på Arbetsförmedlingen, att det finns ett stort behov av undersköterskor i Sundsvall.
– Enligt vår prognos kommer behovet att vara uppe i 350 personer vid årsskiftet 2016/17. Detta eftersom pensionsavgångarna är stora – inte bara inom kommunen, utan också hos landstinget och privata vårdföretag.
Antalet som går ut vårdgymnasiet räcker inte på långt när. Att man lyckas locka massor av undersköterskor att flytta hit från andra orter är inte heller särskilt troligt – hela Sverige har brist på vårdpersonal.
Utbildar fler undersköterskor
I stället visar sig hoppet stå till Arbetsförmedlingens vårdutbildning för personer som vill skola om sig.
– Vi såg det här behovet redan för tre år sedan och började ställa för det. Nästa år ökar vi antalet platser för blivande undersköterskor från 50 till 120, säger Anette Wivegg.
Utbildningens längd varierar beroende på bakgrund, inte minst språkmässigt. För utrikesfödda är utbildningen ett och ett halvt till två år lång. Den som är svenskfödd eller har klarat gymnasiet går i ett år.
Dessutom finns möjligheten för omkring 60 personer som i dag arbetar som vårdbiträden att få sin utbildning validerad det närmaste året, enligt Anette Wivegg.
Hon berättar att normalt sett ska inte Arbetsförmedlingen står för huvuddelen av personalförsörjningen till en arbetsgivare.
– Men i det här fallet gör vi så. Vi har många inskrivna om kan tänka sig arbetsväxla och jobbar hårt för att locka folk till vår vårdutbildning.
Söka nya tjänster
En hel del av de 1200 personer redan arbetar på kommunens äldreboenden i Sundsvall väntas söka de nya tjänsterna. Likaså befintlig hemtjänstpersonal.
– Därför måste rekryteringen göra etappvis, annars blir det alldeles för stökigt, säger Anette Wivegg.
Något som också blir fallet.
– Det är en förutsättning för att lyckas, säger Pernilla Unander.
Åsa Selander, ordförande för Kommunals sektion för vård och omsorg i Sundsvall, menar att kommunen måste ta sitt ansvar när det gäller vidareutbildning av de som redan finns på lönelistan.
– Anställ de vikarier som saknar undersköterskutbildning och klä på dem med kunskaper. Här finns en stor potential, säger hon.