– Vi har aldrig haft så många nya remisser som under oktober månad. Det är svårt att säga vad det beror på, men det gör tyvärr att väntetiderna ökar, säger Lena Wilson.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Äldre barn och tonåringar är svårast att placera. Men den ökade bristen har också gjort det svårare att placera små barn.
Skriande behov
Även Johan Ording på Familjehem Norr, som är specialiserad på familjehemsvård, vittnar om ett skriande behov av fler familjehem.
– Vi ser en ökad efterfrågan från de kommuner vi samarbetar med. I allt större utsträckning upplever vi att socialtjänsten väljer familjehemsvård framför institution då man ser fördelarna med ett mindre sammanhang som familjehemsvård kan ge, säger han.
Sundsvalls kommun har tillgång till cirka 100 familjehem i dagsläget. Det räcker inte.
– Vi skulle behöva rekrytera ett 20-tal nya. Och för att kunna göra det vet vi att vi behöver få in ungefär 100 intresseanmälningar. Där är vi långt ifrån, säger Lena Wilsson.
Socialtjänsten har därför haft en kampanj under hösten med bussreklam för att få fler att bli familjehem, och nu i december går det även tv-reklam på samma tema. Kommunens familjehemsgrupp gör även besök på arbetsplatser och i föreningar för att informera om möjligheterna.
Svårare att rekrytera
– Det har blivit svårare för oss att rekrytera. Samhället har blivit stressigare och i dag har många föräldrar svårt att hinna med sin egen vardag och än mindre ha tid att ta hand om ytterligare ett barn, säger Lena Wilson.
Samtidigt finns en konkurrens där några stora vård- och omsorgskoncerner har tagit över en stor del av marknaden och dammsuger landet på familjehem.
Johan Ording på Familjehem Norr ser problem med ett ökat vinsttänk.
– Vi är ett litet företag med kvalitet och småskalighet i förgrunden där våra familjehemskonsulenter har ett färre antal ärenden att finnas till för och vi jobbar med kvalitativ handledning för personal och familjehem.
Tvingas hyra platser
Bristen innebär också att kommunen blir mer beroende av att hyra platser hos de privata vård- och omsorgskoncernerna.
– Det är något vi helst vill undvika eftersom det kostar ungefär dubbelt så mycket som att placera barn i kommunens egna familjehem. Vi ser inte heller några kvalitativa vinster med detta, säger Lena Wilson.
Vilka familjer vill ni ha?
– Det är alla typer av familjer. Det kan vara ensamstående eller par med eller utan barn. Det viktiga är att de har ett överskott. De måste ha tid över för att ta hand om ett barn och de måste också ha ett känslomässigt överskott för att klara uppdraget, säger Lena Wilson.