Greenpeaceaktivister gömde sig i ställverk
Hösten 2012 genomförde ett 40-tal Greenpeaceaktivister två samordnade aktioner mot Forsmark och Ringhals. De tog sig förbi de yttre avspärrningarna med en brandstege och kom en bit in på kärnkraftverkens område – ackompanjerade av Ted Gärdestads "Sol, vind och vatten" – innan polisen hann fram och grep dem. Syftet var att visa på säkerhetsbrister.
Ansvariga hos ägaren Vattenfall sa att aktionen tvärtom visade att säkerheten fungerade precis som den skulle eftersom aktivisterna inte kom inte särskilt långt innan larmet gick och polisen hann rycka ut.
Det var dumt sagt. För polisen hade inte hittat alla.
I ett mörkt ställverk på Forsmark satt aktivisten Rasmus Törnqvist och kurade. Polisen letade och letade och letade men det tog 38 timmar innan de hittade honom och en annan aktivist som också gömt sig på Forsmark.
– Nu har vi fått fram vår poäng, vi har visat att vem som helst kan ta sig in på ett svenskt kärnkraftverk, sa Rasmus Törnqvist nöjt till TV4 efter att han överlämnat sig till polisen.
Nazister samlade in pengar mot sig själva
Adolf Hitlers ställföreträdare Rudolf Hess låg begravd i staden Wunsiedel mellan 1988 och 2011. I 25 år har nazister varje november arrangerat en marsch i staden för att högtidlighålla hans minne. Men förra året bestämde Wunsiedel-borna att det fick bli ett slut på det årliga heilandet och spelade de drygt 200 nazisterna ett spratt.
De övertalade lokala affärsinnehavare att delta i en lite annorlunda antinazistinsamling. För varje meter som Rudolf Hess-demonstranterna tågade skänkte affärsinnehavarna tio euro till Exit-Deutschland, en organisation som hjälper människor att hoppa av från högerextrema organisationer.
När marschen var över hade nazisterna på så sätt lyckats promenera in nästan 100 000 kronor till förmån för sin egen avveckling.
Här är en video om insamlingen (på tyska, men om du klickar på CC-ikonen kan du välja engelska undertexter):
Gubbslem i fröken Sverige
När fröken Sverige 2001 skulle utses fick feministerna och konstnärerna Joanna Rytel och Fia Sandlund nog. De bestämde sig för att göra en kupp mot tävlingen, som redan då ansågs som mer än lovligt otidsenlig.
Mitt i TV3:s direktsändning rusade de in och vecklade upp en banderoll med ordet ”Gubbslem”. De hade tänkt prata i megafon också med men övermannades och blev utslängda ut studion.
Efteråt använde ansvariga på TV3 klassiskt manlig härskarteknik och förklenade aktionen. De låtsades i princip som inget hänt.
– Jag såg inte riktigt vad som hände, men det är sånt som kan hända i direktsändning, sa dåvarande programchefen Staffan Erfors till Aftonbladet.
Läs mer om händelsen här.
Kungen blev till horkarl
I juni 2012 publicerade Aftonbladet en intervju med 72-åriga Karin Matsson och beskrev hur hon hade fått en rejäl överraskning när hon skulle betala bussbiljetten. En av hennes enkronor såg inte ut som den skulle. På sidan där det vanligtvis står "Sveriges konung" hade texten ändrats till "Vår horkarl till kung". Medierna blev som tokiga och snart började de smädande enkronorna dyka upp här och var i landet.
Under hela sommaren ställde sig svenskarna frågan: ”Vem är den elake falskmyntaren?” I september valde slutligen copywritern Karl Fredrik Mattsson att träda fram. Han beskrev tilltaget som ett amatörkonstexperiment där han utgick från två frågor: ”Är det jag ska göra brottsligt, och kommer det såra någon?”
– Jag är bered att åtalas, sa han när han trädde fram.
Och Karin Matsson? Det är konstnärens mamma. Hon och ett antal andra sammansvurna runt om i landet hörde av sig till tidningarna och ljög om att de ”upptäckt” mynten.
Nätaktivister blåste Mediesverige
En tidig onsdagsmorgon i mars 2014 fick TT ett pressmeddelande som verkade komma från Inspektionen för strategiska produkter, ISP. I det stod att polisen avhyst en grupp aktivister som tagit sig in på myndighetens kontor för komma över sekretessbelagda dokument om internationella vapenaffärer.
Det fanns ett telefonnummer till generaldirektören Christer Ahlström, som bekräftade historien för TT. Nyhetsbyrån kablade ut telegrammet på nätet och i princip alla tidningar i landet publicerade det.
Men allt var en bluff. Aktivistgruppen Yes Men Sverige låg bakom pressmeddelandet och medlemmen Pelle Sunvinsson utgav sig för att vara generaldirektör Christer Ahlström när TT ringde.
Samtidigt hade andra aktivister runt om i landet lagt ut attraktiva Blocket-annonser med telefonnummer och och mejl till det riktiga ISP. Det ledde till att myndighetens servrar och telefonlinjer blev överbelastade av spekulanter som hörde av sig för att köpa billiga bilar och hyra centrala lägenheter. Under några timmar på morgonen var det omöjligt att komma i kontakt med det riktiga ISP.
Bluffen avslöjades några timmar senare men Yes Men fått fram sitt budskap och TT fick skämmas.
– Viktigast är att vi vill få upp frågan om vapenexporten till någon slags allmän diskussion. Eftersom den inte kommer upp får vi kuppa in den. Vi vill också belysa att dagens mediesituation inte är hållbar, sa Pelle Sunvinsson till Dagens ETC.
Minns du kupper vi har glömt?
Tipsa oss på dagens@etc.se.