Sedan i måndags har Stockholmspolisen bedrivit en så kallad dold spaningsoperation mot husockupanterna i Högdalen. Från morgon till kväll filmar och fotar polisen alla som rör sig vid huset. Enligt en poliskälla är syftet att identifiera personer ur ”riskmiljön med våldskapital”. Polisen ska också ha pekat ut ockupanterna som att de tillhör den vänsterautonoma sfären. Källan säger till Dagens ETC att ”det känns som åsiktsregistrering”. Nu möts avslöjandet av skarp kritik.
– Det verkar väldigt överdrivet. Om insatsen går ut på någon form av åsiktsregistrering handlar det om ett väldigt stort övertramp. Sådant ska inte polisen hålla på med, säger Torbjörn Björlund, rättspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.
Samtidigt menar han att han inte är särskilt förvånad.
– Min bild är att polisen ofta förstorar händelser för att rättfärdiga sina insatser, säger han.
Jan Guillou inte förvånad
Det håller författaren Jan Guillou med om. Polisens insats överraskar honom inte alls.
– Polisen har genom alla decennier ansett att vänstern är huvudfiende. Sedan fick de visserligen lära sig att det var muslimer, och därefter att det finns våldsbejakande grupper både bland muslimerna och vänstern. Att de buntar ihop husockupanter med terrorister nu överraskar mig inte.
Jan Guillou tror inte att det finns skäl för polisen att lägga stora resurser på att spana på ockupanterna.
– Nej, nej, det här är inga våldsmänniskor. Det vet polisen också. Vad de gör, det är att åsiktsregistrera dem.
Även Torbjörn Björlund tror att polisens agerande hade sett annorlunda ut om det inte vore för att de misstänker att vänsteraktivister finns bland ockupanterna.
– Generellt skiljer sig polisens hantering åt beroende på om det handlar om högerextrema eller vad som kallas vänsterextrema, tycker jag. Det får mig att reagera lite extra på det här. Politiska åsikter måste särskiljas från det eventuella brottet som begås.
Att polisens insats också innebär att alla som rör sig i området övervakas, och inte bara ockupanterna, reagerar han också på.
– Jag har svårt att se att den här insatsen skulle vara motiverad. Det bästa vore ju att ha en dialog. Då slipper ju också de som inte alls har med saken att göra att kartläggas.
”En överdriven skrämseltaktik”
När Dagens ETC berättar om polisens övervakning för de boende i det ockuperade huset i Högdalen är många nyvakna. Nyheten sprids snabbt och det börjar diskuteras var polisen kan sitta. Simhallen på andra sidan gatan, tror de flesta. Dominika Polanska berättar att de har antagit att polisen spanar på dem, att de är försiktiga med att nämna namn under möten.
– Men den här sortens spaning är mer än vi hade väntat oss.
Även Vusi Kubekha tycker att spaningen känns oproportionerlig.
– Det är väldigt oroväckande, att vi blir bovar och ska filmas och registreras. Det känns som en överdriven skrämseltaktik. Jag tänker att övervakningen är kopplad till att vi har satt press på folk som har mycket makt i samhället.
Dominika Polanska berättar att gruppen i Högdalen tänker ta kontakt med sina jurister, men i övrigt kommer inga av aktiviteterna att ändras på grund av polisövervakningen.
– Det är integritetskränkande. Frågan är också hur informationen de samlar in ska sparas och användas.
Men har polisen rätt? Drivs ockupationen av Antifascistisk aktion och Revolutionära fronten?
– Vi är ett nätverk av olika grupperingar, framför allt handlar det om boende i Högdalen. Snart vet polisen också att 90 procent av de som rör sig här inte ens är aktivister.
– Det är absolut inte så att vi drivs av Afa eller RF, säger Vusi Kubekha.
– Om polisen har koll på det här så har de också koll på personer som de tror tillhör de här grupperna, och de grupperna har ingen bestämmanderätt här. Så de har ingenting att hämta.
Tidigare har ockupanterna i Högdalen haft kontakt med en dialogpolis, som enligt Vusi Kubekha inte alls har gett sken av att polisen skulle se dem som ett hot.
– Vi har ju förstått det som att de vill ha bra kommunikation med oss och vara transparenta, men nu går de emot sina egna ord. Man vill ju ha förtroende för polisen, men när de gör så här blir det väldigt svårt.
Men Stockholmspolisen förnekar uppgifterna om hemlig övervakning.
– Jag förstår inte varför vi skulle göra det? Vi har ingen uppgift att det skulle gå till på det där sättet, säger Kjell Lindgren, polisens presstalesperson till Tidningen Årsta/Enskede.
Fotnot: Dagens ETC har sökt polisen men har inte fått någon kommentar.