Den första av två globala strejker som ska sätta press på beslutsfattarna under klimattoppmötet i Spaniens huvudstad Madrid inleds i dag. Den andra arrangeras nästa fredag.
Uppsala är en av de minst 135 svenska städer och orter som valt att strejka i dag.
Vera Röös, 15, är en av arrangörerna.
– Sverige och alla andra länder måste ta sitt ansvar. Det är absurt att utsläppen fortfarande ökar. Vi vill ha en tydlig färdplan för att nå målen i Parisavtalet, där rika länder som Sverige tar ett större ansvar. Vi vill se en politik som gör att utsläppen faktiskt minskar, och om politikerna undrar hur så har vetenskapen svaren, säger Vera Röös.
Även FFF i Gävle har valt att klimatstrejka i dag.
– Det blir den fjärde strejken vi arrangerar sedan i mars, berättar Liv Hanérus, 17, som tillsammans med en kompis drog igång skolstrejkerna i Gävle i mars i år.
– Från början var det bara vi två, men alltfler engagerar sig och till den förra demonstrationen kom det över 300 personer. Det är många för att vara Gävle, säger hon.
Hon tror och hoppas att minst lika många eller fler kommer till Rådhustorget i dag.
– Tiden rinner ifrån oss. Det krävs konkret handling. Vi är så många unga som vill ha en framtid värd att drömma om, säger Liv Hanérus.
Som en motaktion mot handelns Black Friday som samtidigt pågår för fullt – så arrangerar FFF i Gävle klädbytardag i samband med klimatstrejken.
Aktioner i köpcentrum
Miljö- och klimatrörelsen Extinction Rebellion siktar särskilt in sig på Black Friday och det ohållbara handelssystemet med en rad aktioner i dag. John Sundh, 38, kommer att vara med vid aktionerna i Stockholm, bland annat vid Gallerian i city och vid det gigantiska köpcentet Westfield Mall of Scandinavia i Solna.
– Det blir starkt symboliska aktioner, så kallade Die Ins, där vi spelar döda för att symbolisera de som redan fallit offer för klimat- och miljökrisen och de som riskerar att drabbas i framtiden, säger John Sundh, som till vardags arbetar som mikrobiolog.
Konsumenter och butiksanställda kommer att vara närmast skådespelet men budskapet är riktat till politiker och företagsägare.
– Vi behöver striktare regler för handelssystemet för att inte förstöra förutsättningarna för liv på planeten. Det är ansvarslöst hur företag utnyttjar naturen för att skapa vinster, utan att sedan ta något ansvar för den.
Extinction Rebellion uppstod i Storbritannien förra hösten och har liksom FFF-rörelsen spridit sig över stora delar av världen. John Sundh uppskattar antalet svenska medlemmar till ”några tusen”.
– Det är svårt att säga hur många som engagerar sig eftersom det är en platt organisation som fungerar enligt självorganiserigsprincipen. Men nya lokalgrupper startar hela tiden, senast i Värmland, säger han.
Vill skapa kritisk massa
Än så länge har varken FFF eller XR lyckats rucka på beslutsfattarnas färdriktning mot katastrof.
– Vi måste mobilisera så många som möjligt, skapa en kritisk massa, säger John Sundh som själv anslöt sig så sent som i augusti i år.
– Frågorna är helt avgörande för vår framtid. Jag kände att jag behövde engagera mig för att behålla förståndet, säger han.