Totalt beräknas runt 12 700 lägenheter och villor ha hyrts ut i Stockholm sedan tjänsten startade 2010 och fram till juni i år. Motsvarande siffror för Göteborg är 5 500 och för Malmö 2 700 bostäder. Det innebär att cirka 2,63 procent av bostadsbeståndet i Stockholm, 1,96 i Göteborg och 1,67 procent i Malmö någon gång har hyrts ut på Airbnb.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
I jämförelse med andra europeiska storstäder är det förhållandevis låga siffror, vilket är ett resultat av de upplåtelseformer som finns i Sverige där hyresrätt och bostadsrätt dominerar, menar Hyresgästföreningens chefsekonom Martin Hofverberg.
– Vi har upplåtelseformer som inte medger att du har ett antal bostäder, säger han.
Kortare perioder
Den stora majoriteten av de bostäder som hyrs ut på Airbnb är vanliga privatpersoner som hyr ut sin bostad under en kortare tid medan de åker på semester.
– Om vi snackar korttidsuthyrning några veckor när man är på semester så har vi inga åsikter om det. Har man fått godkänt för att hyra ut från sin hyresvärd, eller frågat bostadsrättsföreningens styrelse, så är det inget som bekymrar oss, säger Hofverberg.
Problemet uppstår när uthyrningen sätts i system och skapar så kallad hotellifiering, där personer köper upp ett antal bostäder för att hyra ut. Detta har skett i flera storstäder ute i Europa, men är än så länge inte utbrett i Sverige.
– I Sverige ser vi knappt någon hotellifiering, säger Martin Hofverberg.
Andelen professionella värdar, alltså värdar som hyr ut fler än en bostad, utgör 16 procent i Stockholm, det vill säga runt 400 lägenheter eller hus. I Göteborg är siffran 15 procent och i Malmö 21 procent.
– Det är ganska låga siffror. Särskilt om man tänker att totalen är väldigt liten i sig, och att det sedan är en låg andel av totalen.
Problemet kan växa
Så länge det stora flertalet uthyrningar som görs sker på amatörnivå, med privatpersoner som hyr ut kortare tid medan de är på semester, är det inget större problem, menar Hyresgäst-föreningen. Men det kan komma att ändras snabbt, om det blir fler ägarlägenheter. En boendeform som inte fått fäste i Sverige ännu.
– Det finns en majoritet i riksdagen för att införa ombildningar till ägarlägenheter. Det är inte en form som är populär i Sverige i dag, men om man möjliggör för ombildning till ägarlägenheter och bryter ut enstaka lägenheter i hyreshus. Det är vi lite oroliga för. Det är en av de negativa aspekterna med ägarlägenheter. Att man köper upp lägenheter för att driva verksamhet på som småvärd. Det är det som har hänt i till exempel England. Och det blir inte fler som äger sina bostäder, utan i realiteten färre som äger mer, säger Martin Hofverberg.