I grannlandet har S kraftigt velat begränsa rätten att söka asyl på plats i Danmark. Istället har man bara velat ta emot kvotflyktingar. Under en period togs inte ens denna grupp flyktingar emot. Man har infört ett återvandringsprogram, nyligen betalade man över 70 syriska medborgare för att återvända till Syrien. Den strama invandringspolitiken har kombinerats med hårdare krav på invandrare i landet.
Maria-Elsa Salvo, socialdemokrat och medlem i Reformisterna, menar att en sådan politik i Sverige skulle rasera förtroendet för det socialdemokratiska samhällsbygget.
– Socialdemokratin har under decennier ridit på en våg av solidaritet och det är den idén om omfördelning som det socialdemokratiska välfärdsprojektet vilar på. Det är svårt att bygga en sådan politik när man samtidigt pratar om att det finns gränser för solidariteten som man gör i Danmark, säger hon.
”Någon form av testballong”
Även S-profilen Veronika Palm är mycket kritisk till Hadzialics utspel.
– Lösningen på integrationspolitiken är inte att peka på de som drabbas av en brist på integration. Det har aldrig varit socialdemokrati att peka på den fattige som skyldig till att vara fattig, säger hon.
Veronika Palm tror att grunden till Aida Hadzialics utspel är rädsla inför dalande opinionssiffror.
– En rädsla för att de socialdemokratiska idéerna och verktygen om ökad jämlikhet inte fungerar. Jag är helt övertygad om att det bästa sättet för integration är arbete, välfärd och en skola som är lika bra för alla, säger hon.
För Dagens ETC utvecklar Aida Hadzialic sitt resonemang om att blicka mot Danmark för inspiration.
Vilka migrationspolitiska beslut är det som danska socialdemokrater har fattat som du också vill se i Sverige?
– Danmark har stramat åt sin migration och hållit i, nu kan de fokusera på att bygga upp en stark, jämlik välfärd. De som kommit som nyanlända till Danmark kan nu få goda möjligheter att etablera sig i landet, säger hon.
Du säger i DN att den danska socialdemokratin ”sedan har gått något längre” än du velat. Kan du vara lite mer specifik?
– Det finns flera delar i det danska exemplet, men en av de viktigaste för mig är att vi står upp för asylrätten.
Hur upplever du att stödet är för din linje inom den svenska socialdemokratin?
– Vi har ett kongressbeslut på att driva en stram migrationspolitik. 2015 tog vi i Sverige emot många, nu är det vår plikt att skapa de förutsättningar som behövs för att dessa människor ska kunna etablera sig i vårt land. Då behövs en stark och jämlik välfärd som kan slussa in människor i det svenska samhället.
Tror inte på brett stöd
Varken Veronika Palm eller Maria-Elsa Salvo tror att Hadzialic har något bredare stöd för sin uppfattning bland svenska socialdemokrater.
– Jag tror att stödet är mindre än vad man tror. Jag kan inte komma på någon socialdemokrat som håller med om den här linjen, även om man kanske kan få uppfattningen att det är fler som håller med när man bara läser rubrikerna, säger Maria-Elsa Salvo.
– Jag tror absolut inte att det här har stöd. Jag ser det mer som en röst, någon form av testballong för att synliggöra ett alternativ, men jag tror att det finns tillräckligt många socialdemokrater som tror på socialdemokrati för att det här inte ska få fäste, säger Veronika Palm.