Nu, tio år senare, är Axel Björklund, som numera är chef på Uppdrag granskning, redo att fälla sitt uppdaterade omdöme.
Vad tycker du om oss idag?
– Nu jobbar jag bara med granskande journalistik och där tycker jag att ni har varit otroligt frimodiga i ämnesval, metoder och berättarteknik. Ibland skiner en politisk agenda i genom och det kan jag tycka är lite synd eftersom det skulle kunna göras mer neutralt. Men med den brasklappen tycker jag att ni har haft många roliga grävjobb som kommit lite från sidan och ritat om kartan.
– Framför allt jobbet om bryggorna och helikopterplattan. De jobben har en lekfullhet och ger en bild av en redaktion där man har roligt när man går till jobbet. Ni bidrar med en frejdighet och en lust som skiner i genom. Det är jättekul!
I recensionen skrev Axel Björklund då att det inte kändes så akut med en renodlad vänstertidning med Aftonbladet som Sveriges största nyhetssajt och sajten Politism som då var ganska stor.
Hur ser det ut nu?
– Den politiska kartan har ritats om rätt mycket på tio år. Nu står ni ganska ensamma även om Aftonbladet fortfarande i någon bemärkelse är en vänstertidning, åtminstone på ledarsidan och att det genomsyrar kulturbevakningen. Dagens ETC står tydligare på en politisk fot även i nyhetsrapporteringen. Det är intressant att se att det har gått från att jag kände att det inte fanns ett så stort behov till att ni idag är ganska ensamma på den arenan.
Men det här med utseendet då? Är vi fortfarande så fula?
– Men det där är väl lite klassiskt vänster ändå. Med grälla färger och lite klipp och klistra-rubriker. Det har nästan setts som borgerlighetsstämpel att vara sober. Jag menar inte det här på något elakt sätt men jag tycker nog fortfarande att ni saknar den stillsamma soberhet som mainstreammedia brukar attraheras av. Och jag är inte säker på att det är dåligt för er alls. Det ingår nog i er roll att inte vara så snygga. Ni ska vara en annan lite bullrigare gäst på bjudningen.
Anders Q Björkman, Tillförordnad kulturchef på Svenska Dagbladet:
”Ni har granskningar som andra känner att de måste snappa upp”
Anders Q Björkman var också tidig med att recensera den nya dagstidningen och skrev på Svenska Dagbladets kultursida att Dagens ETC lyckades ganska bra med att informera ”genom ett röd-grönt raster med genusperspektiv”. Men också att ”tidningens största brist är att den saknar humor”. Han tyckte att den inte var tillräckligt heltäckande som dagstidning och saknade kulturdel. Även designen fick en känga: ”ganska ful och typografiskt oskön”.
Vad tycker du om oss idag?
– Ni funkar fortfarande kanske inte riktigt som enda nyhetskälla men däremot har ju tidningen då och då imponerat med nyheter och granskningar som andra medier har känt att de måste snappa upp. Vid sådana tillfällen har tidningen känts relevant och som ett viktigt komplement i den svenska pressfloran. Det såg jag inte framför mig då för tio år sedan. Så där tycker jag att ni har visat framfötterna. Och nu har ni kultur också och en kulturredaktör och det märks ju!
Men det här med att vi saknar humor? När Anders Q Björkman bläddrar i Dagens ETC idag saknar han fortfarande det.
– Jag tänker att det borde finnas utrymme för till exempel satir. Men det sagt med brasklappen att jag inte följer tidningen dagligen. Ni kanske har satir? Här har jag jämfört med tyska Taz som har en historia av att använda satir.
Han skulle också vilja att Dagens ETC vågade utmana läsarna lite.
– Det finns ett inslag av filterbubbla över tidningen. Jag uppfattar det som vänsterinriktade läsare sällan får sin världsbild ifrågasatt. Men en av ledarna nyss som diskuterade Andreas Malm, och hans inställning till Hamas, där fanns ett inslag av att man stöter och blöter lite åsikter inom en vänster. Det tror jag är nyttigt.
Det här med fulheten då?
– Ja. men jag tror den har blivit lite vackrare. Men ibland kan det vara lite genomtänkt att estetiken inte ska vara allt för sober och elegant heller. Det beror ju på vad man vill förmedla. Aftonbladet har väl aldrig varit sådär himla vacker. Ni ser bättre ut men är fortfarande inte eleganta. Och det kanske ni inte vill heller.
Andreas Ekström, Journalist och författare:
”Dagens ETC är precis så politiserad som jag förutspådde”
Journalisten och författaren Andreas Ekström skådade in i spåkulan redan i januari 2013 och såg mörker när han läste om att ETC skulle försöka dra igång en dagstidning. Han skrev då i tidningen Journalisten att han misstänkte att Dagens ETC skulle bli en politiserad produkt och att han ”räknar med gravt vänstertendentiösa reportage i dagstidningen ETC, och jag kommer att se denna brist på journalistisk kyla som ett av skälen till varför satsningen sannolikt inte bär”.
Han tycker att han hade rätt – men att omvärlden har förändrats.
– Oj vad deppigt det är att läsa den texten i dag. Jag ser ju hur landskapet har förändrats till det sämre under de här tio åren. Dagens ETC är precis så politiserad som jag förutspådde, på samma sätt som till exempel Kvartal. Det är ju så medier bedrivs alltmer. Man blir framgångsrik på det sättet, alltmedan lokaltidningar som jobbar enligt gamla principer kämpar för sin överlevnad ity måttfull saklighet inte ger ”engagemang”. Jag tror jag måste dra något gammalt över mig, jag trivs inte i samtiden. Men läser både Kvartal och Dagens ETC med stor behållning trots allt, i sina respektive genrer, och vill önska ett mycket varmt lycka till för det kommande decenniet! skriver han till Dagens ETC.