I veckans tidning möter vi författaren Johannes Anyuru, som bland annat diskuterar om skönlitteraturen kan ge en djupare och mer nyanserad bild av människor än journalistiken.
Lisa Pelling
Chef för Arena Idé, 49 år
– När det gäller fiktion av författare som Johannes Anyuru är svaret tveklöst: Ja! Hans ”De kommer att drunkna i sina mödrars tårar” är science fiction, magi och fantasi, en skrämmande dystopi och samtidigt en kristallklar genomskådande kommentar till vår islamofoba samtid. Jag lärde mig oerhört mycket av att läsa den. Det som händer i boken har inte hänt, men det händer hela tiden. Det är fiktion när den är som bäst!
Mattias Gardell
Professor i religionshistoria och författare, 63 år
– Den kan så vara. Både bra gräv och bra fiktion kräver tid, omfattande research och god människokännedom, men är ute efter olika saker. Det goda grävet uppdagar fakta, river undan dimridåer, fördelar ansvar och upprättelse. Där gör journalistiken halt.
– Den goda litteraturen tar sig vidare in i människan för en mer prövande, reflekterande och undersökande utforskning av hennes vara och sakernas tillstånd. Skönlitteraturen är således friare, vilket tillåter en mer djuplodande kritik och ett sanningsbegrepp som går utöver uppenbarandet av fakta.
Lina El-Yafi
Spårvagnsförare, 44 år
–Jag tänker att bra journalistik, precis som bra skönlitteratur, kan komma åt en djupare förståelse av människan och livet.
– Jag har läst bra journalistiska reportage som ibland förvånar och lyckas nå en på flera plan och fiktion som inte säger så mycket.
Vill du fortsätta läsa?
Bli prenumerant på ETC nyhetsmagasin!
Om du redan är det
loggar du in här
.