”Svenska kvinnor kontaktar prolife-organisationer i USA när de tagit ett första abortpiller men ångrar sig. I Sverige får de ingen hjälp och vi vill ändra på det”, skriver organisationen i en annons som riktar sig till läkare.
Vid en medicinsk abort ta kvinnan först ett piller. Efter en väntetid på mellan 24 och 48 timmar, beroende på hur långt gången graviditeten är, tar hon det andra pillret som gör att fostret stöts ut.
Enligt ett inlägg på Människovärdes sajt är det möjligt att ”övertrumfa” det första pillret och återkalla aborten genom att tillföra progesteron. Organisationen hänvisar till den amerikanska prolife-organisationen Heartbeat International i sin tur skriver att 5 000 barn hittills har kunnat räddas från en påbörjad abort.
"Inget man ska ägna sig åt"
Helena Kopp Kallner är överläkare i gynekologi på Danderyds sjukhus och ordförande i arbets- och referensgruppen för familjeplanering inom SFOG, Svensk förening för obstetrik och gynekologi. Hon känner till metoden som kallas ”Abortion pill reversal”. Då och då får hon förfrågningar från kvinnor som googlat sig till att det går att återkalla effekten av det första pillret om man ångrat sig.
Men det finns inget vetenskapligt stöd för metoden och Helena Kopp Kallner är kritisk till att den framhålls som en räddning för kvinnor som ångrat sig.
– Kort och gott tycke jag att inte att det här är något man ska ägna sig åt. Det är helt enkelt inte evidensbaserat, säger hon.
Varför gör Människovärde det här?
– Det ligger i deras intresse att visa att det är vanligt att folk ångar sina aborter. Det handlar om att de helst vill att abort ska förbjudas. I andra hand vill de införa hårdare restriktioner om att man inte ska få göra abort efter en viss vecka. Många av de här organisationerna vill också införa obligatorisk väntetid för kvinnor som vill göra abort. Det ligger i deras intresse att visa hur många barn som aborteras i onödan, mot kvinnors vilja, säger hon.
Vad kan det leda till om det finns läkare som ställer upp?
– Det kan bli fler inkompletta aborter och blödningar, vilket inte är bra för kvinnorna.
Är det ett stort problem i dag att kvinnor ångrar sig, enligt dig?
– Nej, det är det inte.
Legitimationen som insats
Samtidigt säger Helena Kopp Kallner att många kvinnor är ambivalenta under abortprocessen och att det är något som vården jobbar mycket med.
– Det är vanligt att ens beslutsamhet går upp och ner, vi jobbar hårt med att det ska vara kvinnans eget beslut. Det som är vackert med den medicinska aborten är att det är kvinnan själv som gör den, det är ingen annan. Hon har makten över hela processen. Det är vuxna människor och de väljer vad de gör. I det ingår att man kan ångra sig, säger Helena Kopp Kallner.
Är det tillåtet för läkare att medverka till behandlingen?
– Som läkare har du fri förskrivningsrätt, vem som helst man skriva ut det. Men som läkare är man förbunden att utöva yrket i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet. Det här är varken eller. Det betyder att man spelar det här spelet med sin legitimation som insats, säger Helena Kopp Kallner.
Lika effektivt: låt bli pillret
Den amerikanska motsvarigheten till SFOG, College of obstetricians and gynecologists, tar avstånd från metoden att skriva ut progesteron för att avbryta en påbörjad abort på samma grunder som gör att Helena Kopp Kallner är kritisk, nämligen att det saknas vetenskapliga belägg för att metoden fungerar. De studier som finns visar att det är i princip lika effektivt att bara låta bli att ta det andra pillret. Kvinnor som är tidigt i graviditeten och gör så behåller graviditeten i 20-40 procent av fallen. Det är också den metoden som kvinnor som ångrar sig mitt i processen rekommenderas i Sverige.
– Om man ska hålla på med den här behandlingen behöver man visa att det är mer effektivt än att inte göra något alls, säger Helena Kopp Kallner.
Dagens ETC har sökt Människovärde utan resultat.