ABF räknar med minskade intäkter på upp emot 20 miljoner kronor. Kritiken är hård, inte bara eftersom bidragen kommer att variera årligen utan också för att det nya systemet utgår från antal timmar snarare än undervisningens innehåll.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– I det här systemet är ingen intresserad av vad du gör utan bara av hur mycket man gör. Det är negativt för folkbildningen. För folkbildningen är det intressant vad som görs och för vem det görs, säger Conny Pettersson, chef för ABF i Göteborg.
ABF Göteborg räknar med att tappa 7 miljoner kronor i intäkter och har redan lagt ner sin populära föreläsningsverksamhet för att spara pengar.
Satsa på lätta kurser
Peter Zetterman, ombudsman på ABF i Örebro län, ser en risk för att studieförbund kommer att försöka maximera antalet timmar genom att satsa på kurser som är lätta att fylla med deltagare.
– Körverksamhet ser ekonomiskt fördelaktigt ut för studieförbunden just nu. Inget fel på det men man kan fråga sig om det är tanken med folkbildningens demokratiuppdrag, säger Peter Zetterman.
Han påpekar också att en mindre del av statsbidraget fördelas baserat på förbundens verksamhet i landets kommuner. Minimikravet för att få del av den delen är dock minst 2 000 studietimmar och 200 unika deltagare per år.
– Det gör att man kommer att lämna orter där man inte når upp till 2 000 timmar och jag tror vi kommer att få se en tydlig centralisering till större orter. Vi har värderat det efter unika deltagare och det är naturligtvis bra att få in nya människor i folkbildningen men det gör att vi kommer jobba där det är lättare att nå många människor, säger Peter Zetterman.
Kan gynna mindre förbund
Tongångarna är negativa också på Moderatanknutna Medborgarskolan. Förbundschef Ann-Sofie Henriksson instämmer i kritiken.
– Man fokuserar väldigt mycket på volym. Det kombinerat med att andelen statsbidrag som avsätts är konstant gör nog att fler studieförbund gör mer verksamhet men för lika mycket pengar. Man får springa fortare.
Samtidigt ser hon att det nya systemet kan gynna mindre studieförbund.
– Jag tycker det är rimligt att det är kopplat till vad man faktiskt gör. Det har varit väldigt trögrörligt förut och svårt för oss som är mindre studieförbund att växa och ta andelar.
Ansvariga för statsbidragen är folkbildningsrådet, en fristående organisation med myndighetsansvar gentemot studieförbunden.
Elisabeth Andersson, chef på enheten för statsbidrag, försvarar det nya systemet. Hon menar att det blir lättare att följa upp studieförbundens verksamhet och att reglerna är bättre anpassade efter statens uppdrag till förbunden.
– Det handlar mycket om att det ska följa statens syfte med stödet till folkbildningen. Att man ska nå unika deltagare och få in nya, så det inte är samma personer som går hela tiden, säger Elisabeth Andersson.