Nu för tiden har Abdulgadir Hussein gott om somaliskt sällskap. Bland de runt 9 000 somaliskfödda göteborgarna bor ungefär 900 i Hammarkullen, vilket innebär att Somalia nu är det vanligaste födelselandet i bostadsområdet, jämte Irak. Ett antal somaliska föreningar huserar på Bredfjällsgatan, så väl som en somalisk kläd- och sminkbutik och ett hawala-kontor.
Land i stadig kris
I början av 1990-talet skakades Somalia av inbördeskrig, torka och svält. Alltsedan dess har landet befunnit sig i nästan stadig kris. Regeringarna har avlöst varandra i snabb takt och våldet är påtagligt. De senaste åren har den islamistiska milisen al-Shabaab dödat tusentals människor i olika terrorattacker och samtidigt har USA drastiskt trappat upp sina luftangrepp mot gruppen, något som också drabbar civila. Även klimatförändringarna är ett ständigt hot i Somalia. Hundratusentals människor i landet befinner sig just nu på flykt från både torka och översvämningar.
Antalet somaliskfödda personer som bor utanför Somalia uppskattas idag vara uppemot 2 miljoner. Av dem bor 69 000 i Sverige och Somalia var det tionde vanligaste födelselandet bland de som invandrade till Sverige i fjol.
Abdulgadir Hussein kom själv hit som politisk flykting. Som långvarig invånare i Sverige, med en bakgrund som samhällsvetare, tolk och handläggare på Migrationsverket, har han blivit en viktig kunskapskälla för många somalier som är nya i Sverige. Det går inte en dag utan att någon ringer och ber honom om hjälp och trycket på honom ökar än mer av att han bor i ett område med många landsmän.
Myndighetssverige är svårt nog för de flesta att förstå sig på, och ännu svårare för någon som möter det för första gången.
– Folk vill ha hjälp med Försäkringskassan, socialkontoret, Migrationsverket, Trafikverket och ringer från Stockholm, Lund, Malmö, överallt. De skickar mig sina negativa beslut och säger, ”du måste hjälpa mig”. Och vad ska man göra då?
Missförstånd och småfel leder lätt till avslag på olika ansökningar, och även om folk så småningom lär sig hur de ska göra är det nedbrytande för dem i längden, menar han. Det ständiga ansvaret har tärt på hans eget psykiska välmående, berättar Abdulgadir Hussein.
– På ett sätt så känns det bra att folk tackar dig på gatan och säger att du har gjort ett bra jobb som medmänniska. Å andra sidan är det jobbigt.
Svårt i andra områden
Abdulgadir Hussein önskar att det var lättare att bosätta sig i andra områden än platser som Angered och Bergsjön. Men som svart afrikan är det nästan omöjligt att få en lägenhet i områden som Askim, menar han. Somaliska vänner som bosatt sig i mindre städer har haft lättare att hitta jobb och det har gått bättre för deras barn i skolan, men flera av dem har ändå flyttat till områden som Hammarkullen efter att ha utsatts för diskriminering och våld.
Men rasismen är inte något som skiljer Sverige från andra länder, menar han.
– Det har inte bara att göra med somalier, det handlar om hela den afrikanska kontinenten. Det har varit ett folk som man har satt i slaveri, diskriminerat, dödat, man har tagit deras land. Det pågår fortfarande. Så länge afrikaner inte har ekonomisk eller militär makt så kommer man att behandla somalier annorlunda än vietnameser, kineser eller amerikaner. Det är inga konstigheter med Sverige, utan Sverige gör precis som alla andra vita länder.
”Far till alla barn”
Samtidigt tycker Abdulgadir Hussein också att det finns fördelar med att många med somalisk bakgrund bor i samma område. Framför allt innebär det en trygghet. Som somalisk förälder är man alla somaliska barns förälder och kan ingripa när det behövs. Blir man sjuk finns det alltid någon som kan rycka in och hjälpa till att laga mat eller ta hand om barnen.
– Det handlar om samhället som vi kommer från. Man är far till alla barn, man är mamma till alla barn. Det är mycket positivt, säger Abdulgadir Hussein.
Abdulgadir Hussein tror inte att Somalia är så närvarande för hans egna barn, även om exempelvis sonen Aden – från rapduon Aden x Asme, ett stigande stjärnskott på den svenska hiphop-himlen – har varit där. De är svenskar, konstaterar deras pappa; i allt från klädval till livsstil.
Dessutom besitter de kunskaper om hur samhället i Sverige fungerar som många av första generationens invandrade somalier saknar.
– Jag ser en andra generation som redan har lyckats, till exempel med att komma in och bilda företag. Så jag är övertygad om att situationen och samhället kommer att förändras. Jag tror det kommer vara positivt i framtiden, förutsatt att man från myndigheters sida är medvetna och inte bromsar utvecklingen.