Abdul kan utvisas – på grund av Migrationsverkets långsamhet
Abdul Elham, som egentligen heter någonting annat, jobbar inom vården i Karlskrona.
Bild: Privat (montage)
Dagens ETC
Ett hundratal unga som fick uppehållstillstånd enligt gymnasielagen har nu fått utvisningsbeslut – på grund av långa handläggningstider på Migrationsverket. Nu råder det delade meningar om hur problemet ska hanteras. Frågan är om det går att tillämpa ett fiktivt datum eller inte.
– Jag har gjort allt. Det gör ont i hjärnan när jag tänker på det här, säger 24-åriga Abdul Elham.
Abdul Elham jobbar heltid på ett äldreboende i Karlskrona sedan över två år tillbaka. Parallellt har han utbildat sig till undersköterska och tagit körlektioner. Men han var tvungen att sätta allt annat än jobbet på paus. Det senaste dryga året har varit det jobbigaste hittills i hans 24-åriga liv.
– Jag är på jobbet men min hjärna är inte där. Det har varit jättetufft, faktiskt, sedan jag fick avslaget, säger han.
Dagens ETC har tidigare berättat om att ett hundratal unga vuxna som fick tillfälligt uppehållstillstånd på grund av gymnasielagen har fått avslag trots att de har uppfyllt alla krav som ställts.
Anledningen till avslagen är en ny praxis som gör att Migrationsverket tolkar reglerna annorlunda. Istället för att det räckt med gymnasiestudier för förlängt tillfälligt uppehållstillstånd, krävs det sedan i februari 2023 att den sökande hade fast anställning när det tidigare tillståndet löpte ut. Annars går det inte att få permanent uppehållstillstånd beviljat i ett senare skede, trots att alla andra krav uppfyllts.
Studier och heltidsjobb?
Abdul Elham är ytterligare en av de som har fått avslag, och liksom de andra kända avslagen från asylprövningsenheten i Malmö. Liksom majoriteten av de drabbade kommer han från Afghanistan.
– Men min familj bor i Iran. Vi flyttade dit när jag var ett år. Jag har inte berättat för min familj om den här situationen, de blir så ledsna och oroliga, säger han.
I maj 2023 fick han avslag på sin ansökan om permanent uppehållstillstånd, som lämnades in efter att han uppfyllt alla andra krav. Då hade det dröjt mer än 2,5 år sedan han lämnade in ansökan om förlängt tillfälligt tillstånd. Vid den tidpunkten gick Abdul Elham fortfarande på gymnasiet. Liksom för många andra drabbade hade han inte fast jobb då, vilket efter praxisändringen krävs.
Avslaget överklagades till migrationsdomstolen i Malmö med hjälp av Fridh advokatbyrå i Göteborg. I överklagandet skriver de att ”ärendet är behäftat med handläggningsfel då man ej beaktat den ursprungliga ansökans innehåll utan enbart tittat på frågan om permanent uppehållstillstånd”. För att komma till bukt med handläggningsfelet föreslås det att ett fiktivt datum tillämpas, då Abdul Elham borde ha fått tillståndet förlängt.
Vidare argumenterar de för att Migrationsverket för att den sökande inte ska drabbas av rättsförlust på grund av handläggningstiderna måste ”ta hänsyn till den ordinarie ansökan som skulle gett honom ett tillstånd”.
Långa väntetider
Jurister som Dagens ETC har pratat med menar att Migrationsverket borde kunna använda sig av ett fiktivt datum när de fattar beslut, eftersom det är på grund av deras långa handläggningstider som de drabbade inte får det de skulle ha rätt till: permanent uppehållstillstånd. Alla krav har uppfyllts, men det faller på att de drabbade inte fått svar på en tidigare ansökan om förlängt tillfälligt tillstånd. Det är om det här datumet kan justeras i efterhand som det råder delade meningar om.
Möjligheten med fiktivt datum har prövats framgångsrikt minst en gång tidigare, i ett motsvarande mål som behandlades av samma domstol i mars 2023. Då bedömde rådmannen att det visst fanns lagutrymme, i motsats till vad Migrationsverket tidigare har sagt till Dagens ETC. I det beslutet står det att ”det är sex månader efter examen som ska utgöra det primära prövningstillfället”. Vidare konstaterar domstolen att kraven har uppfyllts i övrigt, och att den sökande därför ska kunna beviljas permanent uppehållstillstånd utifrån ett fiktivt datum – då förlängningen borde ha gjorts.
Migrationsverket överklagade dock migrationsdomstolens avgörande till Migrationsöverdomstolen, som inte tog upp det.
– Det är ovanligt att Migrationsverket överklagar beslut där domstolen landat i ett annat resultat än de själva först gjort. Vår analys är att de ville få prövat om det faktiskt finns lagutrymme för att ge beslut efter ett fiktivt datum på förlängningen om alla andra krav är uppfyllda. Det har inte varit klarlagt hos varken myndigheten eller domstolen utan det har kommit blandade utfall i frågan, även om flertalet varit avslag, säger Emma Salomonsson, vd på Fridh advokatbyrå.
En lag, två tolkningar
Emma Salomonsson menar att det som blir konstiga är att Migrationsverket och domstolarna är fria att tolka lagen på sitt sätt, tills Migrationsöverdomstolen kommit med en prejudicerande dom. Men nu rör det sig om så få liknande fall där frågan om fiktivt datum på grund av myndighetens egna handläggningstider kan vara aktuell.
Det finns enligt Migrationsverkets siffror drygt 580 öppna ärenden om gymnasielagen i nuläget. Eftersom det hela tiden var en tillfällig lag kan det som nu sker ses som en sista suck för den sedan starten omdiskuterade lagen.
I de flesta avgörandena i migrationsdomstolen har tolkningen varit den Migrationsverket gör. Trots att Migrationsverket överklagade beslutet valde Migrationsöverdomstolen att inte ta upp fallet. Det finns därmed fortsatt inte någon prejudicerande dom att gå efter, utan de fria tolkningarna i lägre instans är fortsatt möjliga. Något som det vore bra att klargöra, enligt Emma Salomonsson.
– Jag hoppas på en vägledande dom där det tydliggörs hur underinstanserna ska hantera sådana här situationer. Det är inte acceptabelt ur ett rättssäkerhetsperspektiv att individer följer kraven i en lag enligt konstens alla regler, men får avslag på grund av myndighetens fördröjda handläggning, säger hon.
”Ont i hjärnan”
Resultatet av att det inte finns någon vägledande dom är att liknande fall inte hanteras enhetligt vare sig hos Migrationsverket eller i domstol. Hittills har Migrationsöverdomstolen inte beviljat prövningstillstånd för vare sig Migrationsverkets överklagan – där de opponerar sig mot användandet av ett fiktivt förlängningsdatum – eller en överklagan som yrkar på det motsatta.
– Lika fall ska behandlas lika och det gör de inte idag och det är individer som drabbas hårt av detta, säger Emma Salomonsson.
Abdul Elham går i väntans tider. Det har gått drygt 13 månader sedan hans överklagan lämnades in, enligt regelverket ska det ta max 14 månader. Hans planer – att ta körkort och utbilda sig till undersköterska – har redan satts på paus. Det sociala livet likaså: det senaste året har han hållit sig mer för sig själv än vanligt. Vad som händer om det blir avslag igen vill han helst låta bli att tänka på, men det är svårt.
– Jag har varit mycket i naturen och promenerat i skogen. Det gör ont i hjärnan när jag tänker på det här.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.