Åtalet: Hells Angels-par utnyttjade handikappad son som kassako
Dagens ETC
En ung man med stort assistansbehov ska återkommande ha lämnats ensam eller med sina minderåriga syskon, samtidigt som hans pappa och bonusmamma plockade ut totalt 6,5 miljoner i assistansersättning.
I dag inleds rättegången mot 13 personer åtalade för ett assistansbedrägeri där flera har kopplingar till Hells Angels. Och till sin hjälp har de haft personer med ledande ställning i assistansbolag.
– Jag har aldrig sett något av den här digniteten, säger Ola Fredriksson, expert på mc-relaterad kriminalitet.
Nyårsdagen 2024. En multihandikappad ung man får ligga på en madrass hela dagen. Hans personliga assistent, som också är hans pappa – en vapenbrottsdömd man som några månader tidigare muckat från fängelset och nyligen lämnat Hells Angels – är bakfull efter hårt festande under nyårshelgen. I ett telefonsamtal med en vän beskriver mannen hur han inte tagit upp sonen på hela dagen, bara legat bredvid honom och matat honom på golvet.
”Om man har druckit och tatt lite (visslar till) så mår man alltid, du har alltid lite ångest lite vad fan gjorde jag så för. Men alltså den här ångesten de va ba hämta repet”, säger han i samtalet.
Det han inte vet är att telefonsamtalet är avlyssnat. Det pågår en större brottsutredning mot honom och hans fru och några veckor senare grips de båda, misstänkta för det största assistansbedrägeriet någonsin i Norrbotten.
Härvan som rullas upp sticker ut. Flera av de inblandade har koppling till kriminella mc-gäng.
Ola Fredriksson, expert på den mc-relaterad gängkriminalitet på researchföretaget Acta Publica, har under många år följt ett tusental personer inom enprocentsmiljön. Han menar att större välfärdsbrott är ovanliga i de sammanhangen.
– Jag ser en del mindre fall som poppar upp, lite försäkringsbedrägerier, eller att man fuskar med vab och sådant. Men så stort som det här det har jag nog aldrig varit med om, säger han till Dagens ETC.
– Brotten begicks ju delvis under tiden mannen fortfarande var fullvärdig medlem i Hells Angels Luleå, och så har han också dragit in folk som är kopplade till klubben.
Fick lön utan att jobba
Totalt 13 personer åtalades i mitten av november. Flera av sonens påstådda assistenter har kopplingar till Hells Angels. Bland övriga åtalade finns också släktingar till huvudmannen, men även företrädare för två olika assistansbolag som enligt åtalet möjliggjort brottsligheten. Det rör sig om 6,5 miljoner kronor som Försäkringskassan betalat ut mellan 2020 och början av 2024.
Till skillnad från många andra assistansbedrägerier är assistansbehoven inte överdrivna, utan högst verkliga. Men assistansen som sådan är, enligt åklagaren, i stor utsträckning systematiskt fabricerad. Flera personer ska ha registrerats som personliga assistenter och mottagit lön som sedan slussats vidare, trots att de inte utfört assistans.
Periodvis ska den assistansbehövande unge mannen ha lämnats helt utan tillsyn, eller ensam med sina småsyskon.
– Vi har ju ett omfattande material som visar att det finns krockar där de som står på schemat inte är hos honom och där heller inte den som var den primära vårdaren av honom är på plats, utan till exempel på annat arbete. Då har vi sett att det vid vissa tillfällen varit småsyskon eller att andra personer ställt upp och ”tittat till” honom, säger Sara Modig Berlin, åklagare i målet.
Tips togs inte på allvar
Den 25 maj 2023 kom ett tips till Försäkringskassan som gjorde att de öppnade en utredning. Tipsaren uppgav sig ringa från socialförvaltningen och berättade bland annat att den assistansbehövande unge mannen inte fick den assistans han behöver, att personer skrivits in som assistenter, men att de inte jobbar utan skickar pengarna vidare, att den unge mannen lämnats ensam. Men tipsaren jobbade inte på kommunen. Istället rörde det sig om en man som haft en kärleksrelation med den brottsmisstänkta kvinnan när huvudmannen satt i fängelse, och som reagerat på att kvinnan verkar se bonussonen som en inkomstkälla.
För detta fick han ett strafföreläggande för brottet föregivande av allmän ställning, alltså att falskt ha utgett sig för att vara en myndighetsperson. I förhör berättar han att han orosanmält situationen runt den assistansbehövande två gånger utan att få gehör. Han ska bland annat ha fått höra att om han hade jobbat på kommunen hade de tagit tipset på allvar. Han ringde då och tipsade Försäkringskassan istället och uppgav att han jobbade på kommunen.
– Om dom inte lyssnar när jag ringer så måste jag ta till nåt annat, säger han i förhöret.
Grovt vapenbrott och doping
Brotten ska ha begåtts mellan 2020 och 2024. Under 2022 dömdes mannen i paret för grovt vapenbrott, dopningsbrott och ringa narkotikabrott till två år och två månaders fängelse, efter att ha påträffats med ett avsågat hagelgevär, omkring 6 000 enheter dopningspreparat och en mindre mängd amfetamin. Straffet avtjänades på Västerviksanstalten där hans fru besökte honom. Hennes besök på anstalten är nu en del av åklagarens bevisning, då besöken krockar med de timmar hon har redovisat assistans för bonussonen.
Bevisningen i målet består bland annat av av krockrapporter, där åklagaren visar att åtalade varit redovisade som assistenter samtidigt som de enligt polisens geopositionering varit på helt andra orter, eller varit på andra jobb. Redovisade assistanstimmar krockar också med tillfällen när assistenter stoppats av polis och vid ett tillfälle ska huvudmannen ha fått hjälp av en företrädare för ett assistansbolag att rätta till en sådan schemakrock.
Förnekar brott
Varken assistansbolagen eller en person som under brottstiden utsågs till den unge mannens förvaltare utövade någon tillsyn för att tillse att han fick den assistans han behövde. Han var därmed utlämnad till sin familj.
– Det är synnerligen försvårande att man utnyttjar en person som har ett verkligt hjälpbehov, eller sitt eget barn som i det här fallet. Det är något vi ser jätteallvarligt på, säger Sara Modig Berlin.
Christine Staberg är huvudmannens försvarare och uppger att mannen förnekar brott.
– Det grundar sig huvudsakligen på att han inte anser att målsägande i det här målet på något sätt har blivit utnyttjad, eller inte har fått den assistans han har haft rätt till, säger hon till Dagens ETC.
– När det ska ha varit assistans där har det alltid funnits assistans där. Han har inte lämnats ensam. Det är en person med ett omfattande vårdbehov, det går inte att lämna honom ensam.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.