En botoxskandal, plaskskydd i rymden, tomma dukar för hundratusentals kronor och naturligtvis också en hamster — det är ju ändå jul — innehar några av huvudrollerna i Dagens ETC:s redovisning av nyhetsåret som gått. Det vill säga av de nyheter som inte hamnade på löpsedlarna, men som ändå säger något om världen vi lever i. Kanske.
Bortsett från fiktiv rymd-hi-tech från Hollywood är det svårt att tänka sig något mer avancerat, något som verkligen visar prov på mänsklig intelligens och ingenjörskonst, än den teknik med vilken vi skickar ut astronauter i rymden. Men inte ens i dessa miljöer går vi människor fria från mindre värdiga ögonblick. Som när de fyra astronauterna på SpaceX Crew Dragon Endeavor i november på grund av en trasig toalett tvingades ikläda sig blöjor inför återfärden till jorden och det stundande plasket i havet. Eller, som npr.org uttrycker det — för att förhindra att även andra saker börjar plaska.
Botoxskandal på arabemiratisk skönhetstävling för kameler
Ett 40-tal kameler diskvalificerades från en skönhetstävling för kameler i Förenade arabemiraten i början av december sedan det upptäckts att de aktuella deltagarna behandlats med bland annat botox, en försvagad variant av nervgiftet botulinumtoxin, som används för utslätning av rynkor. Skönhetstävlingen hålls årligen med en total prispott på 66 miljoner dollar, motsvarande nästan 600 miljoner kronor. I bedömningsgrunderna ingår enligt huffpost.com kamelernas huvuden, nackar, pucklar, päls och hållning.
Lämnade in tomma dukar – som ”konst”
Att moderna konstverk inte behöver utgöras av annat än ren konnotation torde stå klart för de flesta, om inte annat inom konstvärlden. Det hindrade inte Kunsten Museum of Modern Art i danska Aalborg från att uppröras över konstnären Jens Haaning efter att denne lämnat in det konstverk han av museet fått i uppdrag att skapa åt dem – två tomma dukar, som Haaning döpt till ”Take the Money and Run” – enligt konstnären en kommentar på dåliga löner. ”Kontraktsbrott”, hävdade museet. ”Kontraktsbrottet är en del av konstverket”, replikerade Haaning och förklarade att huvudsakliga konstverket består i att ha tagit emot museets 760 000 kronor i arvode.
Warren Buffet brädad av en hamster
Apor har gjort det. Bläckfiskar likaså. Och i september i år var det dags för ännu ett djur att visa att det här med kunskap kanske är överskattat för den som vill lyckas på finansmarknaden. Med hjälp av en specialdesignad bur lyckades hamstern Mr Goxx, av ren slump, beroende på hur den rörde sig i buren, köpa och sälja kryptovalutor så framgångsrikt att dess portfölj ökade 20 procent mellan juni och september. Därmed slog den lille gnagaren både Bitcoin, Warren Buffets investeringsjätte Berkshire Hathaway och aktiemarknadsindex Nasdaq 100.
Kanada kämpar med peak sirap
”Peak oil” har du säkert hört talas om, och kanske andra slags peak-nånting, det vill säga naturresurser som är på bristningsgränsen och där tillgången inte motsvarar efterfrågan. Men medan USA kämpar med att nalla fossila bränslen från sina beredskapslager har grannen i norr, Kanada, tvingats gräva i sina strategiska reserver av – lönnsirap. Närmare bestämt var det Quebec Maple Syrup Producers som i november släppte ut närmare 23 miljoner lagrade ton lönnsirap på marknaden för att hålla jämn takt med kundernas törst efter skogens guld, enligt npr.org.
Gömde sig på flygplats av rädsla för covid
Kommer ni ihåg Mehran Karimi Nasseri, som mellan 1988 och 2006 på grund av strul med identitetshandlingar bosatte sig på Charles de Gaulle-flygplatsen i Paris? Riktigt lika länge hann inte 36-åriga Aditya Singh enligt AP gömma sig i olika personalutrymmen på Chicagos O’Hare-flygplats, där han under tre månaders tid höll sig undan myndigheterna av rädsla för att återvända hem till sin covid-drabbade hemstat Kalifornien. Singh överlevde tack vare främlingar som smugglade in mat till honom. Den 16 januari i år tog dock turen slut och han greps av polis.