Åkessons besked: Invandrare måste förklara lojalitet till Sverige
Bild: Henrik Montgomery/TT
Dagens ETC
Den utlänning som vill bli svensk medborgare behöver bo här under en ännu längre tid än dagens fem år. Tidöpartierna ställer också upp nya språkkrav, krav på utbildning om svensk kultur, att man ska ha ett hederligt levnadssätt – och att invandrare förklarar sin lojalitet till Sverige under en särskild ceremoni.
Det säger Jimmie Åkesson i partinära Youtube-kanalen Riks. Och enligt SD-ledaren har samarbetspartnern Johan Pehrson (L) tuffat till sig.
– Han fick sitt ”Jimmie moment” eller vad man kallar det.
Regeringen och Sverigedemokraterna är överens. De tycker att det är för lätt att bli svensk medborgare, och att medborgarskapet inte värnas ordentligt ur rättsligt såväl som symboliskt perspektiv.
Nu ska utlänningar som inte lever hederligt i Sverige, och exempelvis använder droger, förvägras medborgarskap eller lättare få ett befintligt uppehållstillstånd återkallat.
Men även de som i regeringens ögon lever hederligt får en längre väg till medborgarskap.
I somras fick den pågående utredningen om skärpta krav för medborgarskap ett tilläggsdirektiv och i början av det nya året kommer utredaren att presentera sina förslag. Den 14 januari är det kallat till pressträff.
Men nu väljer Sverigedemokraterna att föregå det och läcka vissa förslag. I en intervju med den partinära Youtube-kanalen Riks bekräftar SD-ledaren Jimmie Åkesson ett par tidigare okända reformförslag.
Språkkrav och lojalitetsförklaring
Det handlar bland annat om att ett språkkrav införs för medborgarskap. Och tiden som en utlänning måste bo i Sverige innan man kan bli medborgare höjs rejält från dagens fem år. Sedan tidigare är det känt att utredaren kommer att föreslå ett krav på ökade kunskaper om Sverige och svensk kultur.
Men det har inte varit känt att det kommer att läggas fram ett krav på att utlänningar förklarar sin lojalitet till Sverige under en särskild ceremoni.
– Man ska förstå det svenska samhället, man ska ha vissa rimliga värderingar och man ska också förklara sin lojalitet till nationen, säger Jimmie Åkesson till Riks.
Regeringens särskilda utredare har inte haft ett krav på sig att införa en lojalitetsförklaring utan ska enligt uppdraget ”ta ställning till om det bör införas ett krav på medborgarskapssamtal, avläggande av lojalitetsförklaring eller liknande ceremoniellt inslag som ska utgöra slutpunkt i processen att förvärva medborgarskap”.
Enligt Jimmie Åkesson är ett sådant förslag alltså med i utredningen som presenteras senare i januari.
Pehrson fick ”Jimmie moment”
Parallellt pågår utredningen om att göra det lättare att återkalla uppehållstillstånd vid bristande vandel, eller att en person inte har ett hederligt levnadssätt. Ohederligt levnadssätt ska också kunna vara ett skäl att inte bevilja medborgarskap.
När SD-ledaren frågas ut av Jacob Hagnell på Riks sammanfattas förändringarna om vandel som att personer som håller på med brott, droger, prostitution eller skriker antisemitiska slagord ”helt enkelt kommer få åka hem igen”.
Tidökollegan Johan Pehrson har gjort en omsvängning och fick sitt ”Jimmie moment” efter att Liberalernas partilokal vandaliserats med färg, säger Jimmie Åkesson:
– De blev ju utsatta, en partilokal blev utsatt för en Palestina-attack. Då var han väldigt tuff där. Han fick sitt ”Jimmie moment” eller vad man kallar det.
Det hånade begreppet myntades av läkaren och debattören Kajsa Dovstad i en krönika där hon beskrev hur hon kände att Sverige förändrats på grund av invandringen när hon inte kunde köpa köttbullar en kväll i Gävle.
Locket på från utredaren
Regeringens särskilda utredare i utredningen om skärpta krav på medborgarskap är Kirsi Laakso Utvik, kammarrättslagman på kammarrätten i Jönköping. Hon vill inte bekräfta enskilda förslag innan utredningen lämnas över till regeringen men säger att utredningen har haft att titta på frågorna som nämns.
– Vilka förslagen blir jag kan tyvärr inte gå in på än. Du känner säkert till att det finns flera parallella utredningar som också tittar på olika frågor som hör ihop med medborgarskap. Förslaget om olika kunskapskrav i bland annat svenska och samhällskunskap har redan tidigare lämnats av den så kallade USSMA-utredningen, nuvarande utredning skulle endast titta på om de tidigare förslagen var tillräckliga, skriver Kirsi Laakso Utvik i ett mejl till Dagens ETC.
Dagens ETC har sökt Sverigedemokraterna och migrationsminister Johan Forssell.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.