Åkesson (SD) jublar: Vi kommer ha en central position
Bild: Stefan Jerrevång/TT
Dagens ETC
Stämningen skiftade på de rödgröna partiernas valvakor när de blåbruna efter en jämn rösträkning gick om. I årets val finns egentligen bara en enda segrare och det är Sverigedemokraterna. Nu kräver Jimmie Åkesson en plats i regeringen.
Valets största skräll är att Sverigedemokraterna kopplat greppet om titeln riksdagens näst största parti med preliminärt 20,7 procent, att jämföra med Moderaternas 19 procent, även det preliminärt. Sverigedemokraterna ökar alltså med drygt två procentenheter jämfört med valet 2018 samtidigt som Moderaterna tappar en halv procentenhet. Även de övriga borgerliga partierna, som öppnat för ett samarbete med SD, går bakåt i årets val.
– Vi är på riktigt ett stort parti i dag. Jag är så stolt, jag är så glad över vad vi gjort tillsammans för att åstadkomma det här, säger partiledare Jimmie Åkesson när han håller tal på SD:s valvaka.
– Om det blir maktskifte, då kommer vi ha en central position i det nya styre som tillträder. Vår ambition är att sitta med i regeringen. Vår ambition är en majoritetsregering.
Kristersson: Vill bilda regering
– Nu har väljarna sagt sitt, säger Ulf Kristersson (M).
Han poängterade att ett färdigt resultat finns tidigast på onsdag. Men gjorde samtidigt klart att han är redo att bilda regering om han skulle få mandaten på sin sida.
– Jag är oerhört ödmjuk inför den uppgiften.
Farmanbar: Fantastiskt val
På den rödgröna sidan går Socialdemokraterna också framåt jämfört med förra valet och får preliminärt drygt 30 procent, det vill säga nästan två procentenheter mer än 2018. Framåt midnatt firade energiministern Khashayar Farmanbar på dansgolvet.
Varför firar du?
– Vi går mot ett fantastiskt valresultat som parti. Samtidigt är det oerhört jämnt mellan blocken och det är alldeles för tidigt både att glädjas och att bli ledsen. Men jag är väldigt stolt över vårt parti.
Även Lisa Nåbo, ordförande i SSU, firade.
– Vi går fram med flera mandat, det är jättekul! Det är skönt. Jag har varit jättenervös idag.
Daniel Suhonen, i S-föreningen Reformisterna, är mer försiktig och tycker att partiet hade kunnat göra mer.
– Jag har tyckt att den socialdemokratiska valrörelsen varit för defensiv och för inriktad på att Magda visar ansvar och leder landet. Man har byggt ett valstrategi på att vi är bäst på att leda landet i svåra situationer.
– Det man får ge dom är att man flyttat borgerliga väljare över blockgränsen. I det här väldigt märkliga läget, i den här otroligt reaktionära valrörelsen, så har man ändå fått ut en regeringsmöjlighet av det, det är ändå helt otroligt.
Bolund: ”Vara en motkraft”
Efter att ha balanserat farligt nära fyraprocentsspärren i opinionsmätningarna under en lång tid slutade Miljöpartiet på preliminärt runt fem procent. Det är en ökning med en halv procentenhet från riksdagsvalet 2018.
– Vi var nere för räkning. Men vi har ökat sedan förra valet, säger språkröret Märta Stenevi.
Parhästen Per Bolund satte samtidigt ord på den oro för vad som väntar Sverige framöver som många av hans partivänner ger uttryck för.
– Vi har fått ett tydligt uppdrag från väljarna och det är att fortsätta stå upp för våra ideal. Vi ska vara en motkraft mot den högerpopulism, den rasism, de nazisympatier och de fruktansvärda förslag som kommit fram i den här valrörelsen.
Bilden av att Miljöpartiet kämpat i motvind med hårt motstånd från höger är utbredd bland miljöpartisterna. I discomusiken som fyller lokalen är Jimmie Åkessons uttalande om att klimatkrisen inte är någon kris insamplad. Före detta statsrådet och riksdagskandidaten Åsa Lindhagen menar att motståndet mot MP varit välorganiserat.
– Det är har varit en stark motvind som underblåsts av starka krafter som vill ha ut oss ur riksdagen, säger hon.
V: ”Långsiktig strategi”
Vänsterpartiet backar. Partiets strategi att tona ned klimatfrågan och livsstilsfrågorna i valrörelsen har alltså inte lyckats för att locka nya väljare från till exempel bruksorten. Vänsterpartiets kommunikationschef Jenny Lindahl vill inte riktigt hålla med om det.
– Vi har inte räknat med att det ska ge ett stort genomslag det här valet. Det är snarare en långsiktig strategi. Vänsterpartiet har gått från att vara helt proletärt till att vara präglat av unga urbana akademiker och på sikt håller det inte för ett parti som oss, säger hon.
Jenny Lindahl vill istället förklara Vänsterpartiets tillbakagång med framgången hos de andra partierna i det rödgröna blocket.
– Jag tror att Magdalena Andersson är den största skillnaden. Stefan Löfven var inte alls lika populär och framstod inte som ett starkt alternativ. Som de ser ut just nu så har vi nog tappat en del taktikröster till MP också, vilket var en risk som vi såg men det får det vara värt. MP måste sitta kvar. Sen att vi har tappat till S beror också på att vi har fått vår första kvinnliga statsminister, det skapar ett engagemang bland våra väljargrupper som är unga kvinnor. Ovanpå det har det varit krig och pandemi.
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar erkände dock ett visst nederlag och vände sig till sina partikollegor på valvakan med orden.
– Hela det politiska etablissemanget får stryk för hela denna valkampanj som handlade om rasism, högernationalism och hets. Det kommer vi alltid att bekämpa.
Ett preliminärt resultat kommer tidigast på onsdag då även utlandsröster och sena förtidsröster är räknande. På måndagsmorgonen, med 94 procent av rösterna räknade, hade M+SD+KD+L 175 mandat mot 174 för S+V+MP+C.