84-årige Åke Gylfe vill ha hårdare tag mot Tesla: "Det enda IF Metall vill är att skicka brev".
Bild: Johan Carlberg
Dagens ETC
Varje måndag tar sig Åke Gylfe, 84, till Upplands Väsby och Teslas huvudkontor i Sverige. Här utkämpar han två kamper. Den stora, mot världens rikaste man. En mindre, mot IF Metall som han tycker är för mesigt.
Snart har det gått ett år sedan IF Metall inledde en strejk mot elbilsjätten Tesla. Anledningen är att Tesla vägrar att teckna kollektivavtal för industrifackets medlemmar. Sedan 27 oktober 2023 har IF Metall uppmanat sina medlemmar att lägga ned sitt arbete och placerat ut strejkvakter utanför bolagets svenska serviceställen och verkstäder. Andra fack inom LO-förbundet har hängt på i sympatiåtgärder, allt för att försvåra Teslas verksamhet.
På måndagar samlas dessutom en grupp på tio till tolv stridbara demonstranter utanför Teslas högkvarter i Upplands Väsby. Däribland Åke Gylfe, tidigare ombudsman på det dåvarande Grafiska förbundet.
– De flesta av oss som kommer hit är pensionärer med lång erfarenhet av att engagera oss fackligt. Vissa har också varit politiskt aktiva, framför allt inom Vänsterpartiet men några är socialdemokrater, berättar han för Dagens ETC.
Alla kommer inte varje gång.
– Vi brukar bli sex eller sju, säger Åke Gylfe. Själv missar han nästan ingen måndagsprotest.
De är inte IF Metalls strejkvakter, är han noga med att poängtera.
– Strejkvakterna håller till i ett partytält 75 meter från Teslas kontor. De gör inget väsen av sig, de pratar inte med strejkbrytare och besökare. De träffar aldrig någon.
Förklarar den svenska modellen
Pensionärspatrullen rör sig däremot fritt utanför bolagets lokaler. Fastän Tesla flera gånger har ringt polisen på dem fortsätter de att prata med såväl bolagets anställda när dessa smiter ut på rökpaus, som med underleverantörer och andra som kommer till kontoret och verkstaden.
– Vi pratar med alla från kunder till de som kommer hit för att fylla på strejkbrytarnas godis. Vi vill få dem att förstå varför vi protesterar och förklara den svenska modellen för dem, säger Åke Gylfe.
– Vi har också pratat med Teslas Sverigechef och en gång kom HR ut och pratade med oss, fortsätter han.
Tror du att sådana samtal kan bidra till att lösa konflikten?
– Vi tror inte att det kommer att lösa konflikten i sig, nej. Men det är en del i den aktivitet som vi tycker att hela fackrörelsen borde bedriva i syfte att skapa press och opinion.
Åke Gylfe demonstrerar nämligen inte bara mot Elon Musk utan också mot IF Metall. Facket behöver granska sin roll, tycker han.
– De kämpar mot världens rikaste man, som dessutom äger ett medieimperium i form av den sociala plattformen X. Och det enda vapen de vill använda är att skicka brev!
Han har svårt att förstå hur metallarna har resonerat när de bestämt att strejken inte ska drabba tredje part, som Teslas kunder. Ett beslut som gör att elbilar kan fortsätta servas av strejkbrytare – ett unikt fenomen i Sveriges moderna arbetsmarknadshistoria.
– Hur ska en strejk lyckas om den inte får märkas? Om inte Teslas kunder eller samhället i stort får påverkas? En strejk ska inte vara något söndaskalas. Historiska strejker som har varit framgångsrika har skapat opinion och sympati just genom att störa, säger Åke Gylfee och minns tillbaka till Amaltheadådet 1908. Då sprängde tre unga socialister ett skepp där utländska strejkbrytare var inkvarterade i Malmö hamn.
Strejken sitter i generna
Dagens ETC berättar för Åke Gylfe att tidningen Byggnadsarbetaren utnämnt honom till den äldste och argaste i pensionärspatrullen.
– Jaså? Äldst är jag, det är bara att räkna ut. Men vi är alla precis lika arga och fler borde känna som vi.
Vad är det som driver dig, som själv har gått i pension, att fortsätta demonstrera vecka ut och vecka in?
– Det sitter i generna. Vår svenska modell är suverän. Det finns ingen motsvarighet internationellt till den när det gäller att reglera konflikten mellan arbete och kapital. Modellen har hållit i hundra år snart och vi behöver värna den. Faller det här ligger vi illa till. Som ett brev på posten kommer andra företag av olika storlekar att vägra sluta kollektivavtal. Där man saknar sätt att reglera konflikten mellan arbete och kapital, där skjuter man på varandra.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.