– Det kan handla om personer som känner sig nedstämda och som inte tycker att något är roligt längre. De orkar inte med skola och vänner längre och sömnen är påverkad, säger Jonna Rosén, som arbetar som kurator på ungdomsmottagningen i Karlskoga och i Örebro.
Normalt att gå igenom kriser
Anna Bystedt, som är verksamhetschef på Knuffen i Örebro och som även tidigare har arbetat som kurator, menar att en förklaring till varför så många unga behöver stöd handlar om den yttre pressen och svårigheterna att leva upp till omgivningens krav.
– Det ska gå bra i skolan, du ska vara vältränad och ha många vänner. Du jämför dig ständigt med andra på sociala medier, säger hon.
– Ja, man jämför sig själv och sitt inre med andras yttre. Med det som andra vill visa upp, säger Jonna Rosén.
Det är normalt att gå igenom kriser och att känna sig ledsen periodvis i livet. Och de allra flesta unga kan ta sig ur problemen om de får hjälp i tid.
– Det är viktigt med tidiga insatser. Om rutiner rubbas och skolgången påverkas är det en viktig varningssignal. Då finns det en risk att problemen förvärras, säger Anna Bystedt.
Det kan räcka med några få besök hos en psykolog eller en kurator. Men väntar man för längre kan vården i stället bli mer omfattande.
– Det är lättare att göra förändringar tidigt. Har man ångest kan man få verktyg att hantera det. Många unga vet inte heller så mycket om psykisk ohälsa, men de flesta kan få hjälp om man får en knuff i rätt riktning, säger Anna Bystedt.
Behövs mer resurser
I dag är antalet anställda kuratorer och psykologer som arbetar på ungdomsmottagningarna i länet nästan lika många som i de yrkesgrupper som arbetar med preventivmedel. Det är en verksamhet som Region Örebro län har satsat på under de senaste åren. Men trots det räcker inte de anställda till.
– Vi är glada att många söker sig hit, för det är svårt att våga be om hjälp. Men det är inte roligt att säga till någon som ringer hit att det är så här lång väntetid, säger Jonna Rosén.
Hur väntetiderna ska lösas finns det i dagsläget inget svar på.
– Politikerna har varit lyhörda och vi har stadigt fått mer resurser. Ändå kan jag säga att det behövs ännu mer resurser eftersom behoven bland unga ökar så här mycket. Vi som arbetar med det försöker på alla sätt vi kan vara effektiva, säger Anna Bystedt.
Enkät
1. Varför tror du att många unga i gymnasieåldern mår dåligt och söker hjälp just nu?
2. Vad tänker du om att kön till hjälp är lång?
Sarah Lundberg, 18 år:
1. Det kanske beror på att unga känner sig pressade och att de jämför sig mycket med andra.
2. Det är jättedåligt att det är så lång väntetid. Tolv veckor är alldeles för lång tid. Om man behöver hjälp borde man få det direkt.
Jonathan Ryberg, 18 år:
1. Svår fråga, men jag tror att det kan bero på att det är för mycket att göra i olika ämnen i skolan. Det finns ingen balans eller samordning mellan olika ämnen. Det finns ingen gräns för hur mycket vi ska göra och det gör att det blir för hög press.
2. Det låter som det är alldeles för lång väntetid tycker jag.
Angelica Causil, 18 år:
1. Jag tror att det beror på att det är mycket stress i skolan. Man måste prestera hela tiden. Men det finns säkert många faktorer som spelar in. Till exempel kroppsidealen, att man jämför sig med andra på sociala medier och att det kan finnas press hemifrån.
2. Det är fruktansvärt. Om någon har tagit mod till sig och sökt hjälp borde de få hjälp inom en vecka. Åtminstone någon form av hjälp, kanske via telefon om det inte går att få hjälp på annat sätt.
Matilda Rathsman, 18 år:
1. Det finns mycket som kan spela in. På sociala medier visar alla upp sina lyckliga sidor och det bidrar till mycket press.
2. Det är inte bra om det innebär att personen bär sina känslor inom sig under så lång tid. För då kan problemen växa. Jag tycker att det borde kunna finnas andra lösningar än att vänta, kanske något ställe dit man kan ringa?
Sofia Nilsson, 17 år:
1. För egen del kan jag känna mig stressad av att skolan sätter så stor press. Och jag tror fler känner så. Man måste klara höga mål. Det är svårare nu att få bra betyg och man får ofta höra kommentarer om saker man ska utveckla och om det som kan bli bättre. Man får inte höra något om det som man gör bra.
2. Vissa unga behöver hjälp just nu och då är det inte bra att vänta. Det är lika bra att ta tag i problem på en gång så att det inte blir värre och värre.