Under 2017 har Göteborgs stad börjat utreda vilka åtgärder kommunen kan göra för att minska användandet av fossila bränslen eller material och därmed klimatpåverkan. Första avrapporteringen väntas före sommaren. Men innan dess ska budgeten antas och för att det ska finnas pengar till åtgärderna, så måste de avsättas nu.
– Så vi inte hamnar i ett där vi säger att ja det var bra idéer, nu får vi se om vi kan göra något med dem någon gång, säger Ulf Kamne.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Tre områden
Göteborgs stad har redan en rad projekt på gång som syftar till att minska användningen av fossila bränslen och därmed klimatpåverkan. De ska fortgå, enligt Ulf Kamne, de extra pengarna ska investeras i nya projekt eller utöka tidigare.
Det kommer att huvudsakligen handla om tre sektorer: transport och bygg, samt att ställa om Rya Kraftvärmeverk, varav det sistnämnda redan är påbörjat. Det kommer även att handla mycket om stadsplanering, att bygga för att minska volymen bilar.
– Det handlar om att omvandla till ett nytt och bättre samhälle. Det är ingen som gillar avgaser eller oljepannor i sig. Solceller kommer att växa till sig på många sätt, det är en sak. Om vi accepterar lägre hastigheter och färre bilar, så blir gatan plötsligt en plats att vara på, säger Ulf Kamne.
”Tillräckligt mycket”
Att det blev just 80 miljoner är för att det var den summan majoriteten kunde avsätta, med tanke på andra investeringsbehov.
– Det är en bedömning utifrån vad som är ett rimligt antagande för vad vi behöver göra för åtgärder och hur mycket utrymme vi har när vi pusslar med vilka andra åtgärder som behöver göras. Då landade vi i att 80 klarar vi av och vi tror att det är tillräckligt mycket för att vara betydelsefullt. 500 miljoner hade varit jätteroligt att lägga undan, men vi kan inte motivera det, säger Ulf Kamne.
Han påpekar att det är brått-om och att Göteborg behöver gå i bräschen för utvecklingen. Men han hoppas att kranskommunerna i Göteborgs-regionen följer efter.