Men Moderaterna säger en sak i Sverige och gör något helt annat i Europa. Där har partiet ofta allierat sig med de mest hårdföra abortmotståndarna och röstar nej till abort, sexualupplysning och homosexuellas rättigheter.
När alla svenskar i Europarådets parlament röstade mot en resolution som ger sjukhus rätt att vägra bort – röstade Marietta de Pourbaix-Lundin (M) för. ”Även sjukvårdspersonal har ett samvete”, resonerade hon. Även Gunnar Hökmark (M) har i EU-parlamentet röstat emot skrivningar om fri abort.
Ute i Europa är kampen för fri abort långt ifrån vunnen. Och inget pekar på att Moderaterna vill bidra till att den vinns.
Rösträtten
Moderaternas dåvarande partisekreterare Sofia Arkelsten hävdade för några år sedan att partiet hade haft en central roll i genomförandet av fri och lika rösträtt.
Hon tvingades därefter ta tillbaka påståendet och be om ursäkt eftersom högern, vars riksorganisation hette Allmänna valmansförbundet, motsatte sig att kvinnor skulle ges rösträtt.
8 timmars arbetsdag
1918 röstade partiet nej till åtta timmars arbetsdag och i början av 1970-talet var de negativt inställda till 40-timmarsveckan.
På senare tid har moderata politiker aktivt motarbetat försök till arbetstidsförkortning i välfärden.
Särbeskattning
När särbeskattning infördes 1971 i Sverige, var det en av kvinnorörelsens stora framgångar. Tidigare beskattades den sammanlagda inkomsten för ett gift par (sambeskattning) och det var mindre lönsamt att båda arbetade.
Särbeskattningen innebar att en unik ”tvåförsörjarmodell” ersatte idén om mannen som familjeförsörjare, i takt med att kvinnor tågade ut i arbetslivet. Det gjorde också att den offentliga barnomsorgen kunde byggas ut då skatteintäkterna ökade.
Moderaternas linje var fortsatt sambeskattning av familjen (vilket sänker den totala skatten) och partiet förordade utökade bidrag till hemmafruar.
Idag går Moderaterna armkrok med Sverigedemokraterna som vill återinföra frivillig sambeskattning.
Familjepolitik
1947 röstade Moderaterna nej till allmänna barnbidrag – en av det moderna välfärdssamhållets grundpelare. Ett år senare infördes det nya barnbidraget ändå, vilket med den tidens ersättningsnivåer bidrog till en väsentlig förbättring av familjens ekonomi. Bidraget betalades dessutom ut till kvinnan.
När den första öronmärkta ”pappamånaden” infördes år 1995 var moderater – inte helt förvånande – emot.
Efter det har varje försök att öronmärka fler månader väckt motstånd i partiet, trots att vissa röster har gått emot partilinjen och varit positiva.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Sexköpslagen
När den svenska sexköpslagen kom till, motsatte sig moderater lagen med motiveringen att den inte skulle bli effektiv. Efter det har de hunnit ändrat sig, men partiet kan på intet sätt ta åt sig äran för att lagen infördes.
Trygghet i förorterna
Anna Kinberg Batra åkte till Järva och läxade upp män i förorten om jämställdhet.
– Ingen har rätt att hindra kvinnor från att gå ut och gå, träffa vänner och utbilda sig, sade hon.
Men med tanke på Moderaternas politik under de åtta åren vid regeringsmakten – med bland annat nedmonterad offentlig service i fattiga områden och införandet av vårdnadsbidrag – finns det fog att ifrågasätta deras kamp för jämställdhet i förorten.
Vårdnadsbidraget utnyttjades främst av invandrarkvinnor och gjorde knappast att de blev mer frigjorda och kom ut på arbetsmarknaden i större utsträckning.
Könskvotering
Inget upprör moderater så mycket som kvotering. Det är ju kompetensen – inte kön – som ska styra! Att män har kvoterat män i evigheters tider och att näringslivet tycks ovilligt att åstadkomma förändring på frivillig väg är inga argument som biter på moderater.
När den rödgröna regeringen hösten 2016 gick ut och föreslog könskvotering till bolagsstyrelser – att bolag som inte har minst 40 procent kvinnor i styrelsen ska upplösas av staten eller tvingas betala höga straffavgifter – väckte det en ilsken debatt. Moderaterna vände sig kraftigt mot förslaget då de menar att tvingande lagstiftning inte är rätt väg att gå. I början av året stoppades regeringens planer på könskvotering av alliansen och Sverigedemokraterna.