17-åringen döms till åtta års fängelse, efter att åklagaren yrkat på minst tio års fängelse.
”I det här fallet är omständigheterna så försvårande att mordet i sig skulle ge livstids fängelse för en vuxen person och därtill kommer mordförsöket. Sluten ungdomsvård är då inte tillräckligt ingripande utan påföljden ska bestämmas till fängelse”, säger rättens ordförande, lagmannen Göran Lundahl i ett pressmeddelande.
En person under 18 år kan dömas till sluten ungdomsvård i upp till fyra år. Under en presskonferens på fredagen säger Göran Lundahl att tingsrätten bedömer att straffpåföljden för 17-åringen inte bör vara mindre än åtta års fängelse, och att fyra års sluten ungdomsvård inte bedömts vara tillräckligt.
Hösten 2020 dömdes medlemmar i Dödspatrullen till livstidsfängelse för dubbelmord i Danmark i den första rättsinstansen i Danmark, som motsvarar svensk tingsrätt. Det var då det längsta straffet för svenska minderåriga i modern tid, enligt SVT.
Teknisk bevisning
Det händelseförlopp som åklagaren lagt fram och som tingsrätten menar är styrkt är att tre unga män befann sig vid brottsplatsen 30 juni när gärningsmannen kom dit. 17-åringen sköt två skott mot en av personerna med ett automatvapen när personerna flydde. Därefter sköt 17-åringen mot polisen Andreas Danman som kom dit på moped. Ett skott träffade Danman i halsen och han avled senare.
Därför bedömer tingsrätten att 17-åringen ska dömas för mord och för mordförsök.
– Ingen har pekat ut 17-åringen som gärningsmannen. Utan det här fallet har utgått från så kallad indiciebevisning, säger Göran Lundahl på presskonferensen.
Bevisen har främst bestått av signalement som getts av gärningsmannen och som tingsrätten bedömer stämmer överens med 17-åringen; teknisk bevisning, som kläder och vapen som bedöms tillhöra gärningsmannen och kan kopplas till 17-åringen; övervakningsfilmer från dagen.
Tingsrätten bedömer att mordet har haft koppling till gängkonflikten i Biskopgården.
– Det finns ingen annan rimlig förklaring än att den här gärningen är kopplad till konflikten mellan gängen i området, säger Göran Lundahl.
De tre personer som gärningsmannen först sköt mot ska ha tillhört, vad som av Göran Lundahl kallas för, Södra Biskopsgården. På övervakningsfilmer har 17-åringen setts prata med personer tillhörande Norra Biskopsgården, den grupp som är i konflikt med Södra, tidigare under dagen.
– Omständigheten till att 17-åringen hade tillgång till ett vapen av ett sådant här slag talar också för att dådet hör till den här gängmiljön. Även vad hans mamma har sagt talar för det, säger Göran Lundahl.
Fick ingen hjälp
17-åringen säger att han inte har någon koppling till gängkriminalitet. Han har också konsekvent nekat till brott.
17-åringen har tidigare suttit i sluten ungdomsvård för mordförsök. Mordet på Andreas Danman skedde bara några månader efter att den dömde gärningsmannen avtjänat sitt tidigare straff, något som tingsrätten tagit i beaktning.
Efter mordet har det gjorts en intern utredning inom Hisingens socialförvaltning gällande enheten Barn och unga. Utredningen avslöjar brister kring hur socialtjänsten i Biskopsgården hanterar unga som riskerar att dras in i kriminalitet. 17-åringens mamma hade också länge larmat om sonens kriminalitet och försökte under många år få hjälp av socialtjänsten, någon hon berättat om i en intervju i Dagens ETC.
Utredningen konstaterar att alla handläggarna på Barn och unga saknade utbildning i någon riskbedömningsmetod kopplat till kriminalitet. De fyra personer som haft sådan utbildning hade alla slutat.
Jesper Wallén