1. Luftkonditionering gör oss förkylda
Timmarna i en bil nedkyld av AC eller den ständigt surrande luftkonditioneringen på hotellrummet, det måste ha varit det som gjorde mig förkyld, har du kanske tänkt. Men nej, man blir inte förkyld av luftkonditionering. För att bli förkyld krävs det att det finns ett förkylningsvirus i luften, och ingenting talar för att förkylningsvirus trivs bättre i drag, enligt Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell. Inte heller har någon kunnat bevisa att torr luft skulle göra slemhinnorna torrare, och därmed mer mottagliga för virusinfektioner.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
2. Handsprit dödar förkylningsvirus
Handsprit dödar bakterier, men om det också kan döda förkylningsvirus är tveksamt. Det vanligaste förkylningsviruset, rinoviruset, kommer handspriten i alla fall inte åt, menar Tomas Bergström, överläkare i klinisk virologi på Sahlgrenska universitetssjukhuset. ”Rinovirus dör inte av handsprit eftersom det är naket, det saknar hölje”, säger han.
Malin Bengnér, överläkare på infektionskliniken på Länssjukhuset Ryhov, menar dock att både influensavirus och flera förkylningsvirus är mycket känsliga för handsprit.
3. Att vara ute lättklädda blir vi förkylda av
”Klä på dig ordentligt så att du inte blir förkyld.” En uppmaning de flesta antagligen har fått av sina föräldrar. Men kyla gör oss inte förkylda. I alla fall inte om vi inte blir ordentligt nedkylda under en längre period. Blir kroppstemperaturen tillräckligt låg ökar risken: ”Rinovirus har maximal tillväxt vid 33 grader, vilket intressant nog är näsans temperatur. Det innebär att en kraftig nedkylning i alla fall teoretiskt kan gynna en spridning i kroppen”, säger överläkare Tomas Bergström.
4. Förkylning smittar bara de tre första dagarna
Har du varit förkyld tillräckligt länge är du inte smittsam längre. Eller? Riktigt så enkelt är det inte. Framför allt beror det på vilket förkylningsvirus du är smittad av. Enligt Tomas Bergström är smittsamheten för rinoviruset antagligen runt sju till tio dagar. Klart är i alla fall att vi är som allra mest smittsamma i början, när de första symptomen börjar märkas. Vill du undvika att smitta ner någon då så nys och hosta i armvecket, och helst inte i närheten av någon annan. Smittan sprids framför allt genom luften.
5. Huskurer som vitlök, citron eller whisky kan bota förkylning
Nej, tyvärr finns det få bevis för att du själv kan bota din förkylning genom att stoppa i dig en viss mat eller ta ett glas whisky. Kanske lindrar till det tillfälligt mot halsont, men de vetenskapliga bevisen saknas, enligt 1177 och överläkaren Tomas Bergström. Det samma gäller naturläkemedel. Även om till exempel naturläkemedel gjorda av röd solhatt är godkända för att lindra förkylningssymptom finns det inga vetenskapliga bevis för att de faktiskt botar förkylning.
6. Att skölja näsan är bara hippietjafs
En gammal yogametod för att göra det lättare att andas och ”ge ökad mental klarhet”. Kan den verkligen hjälpa mot bihåleinflammation? Ja, det verkar faktiskt så. Genom att skölja näsan rensas näsan och inflammationen får hjälp att transporteras bort. Pär Stjärne, professor och sektionschef på öron, näs- och halskliniken på Karolinska, menar att nässköljning borde vara en grundbehandling vid influensa och förkylningar. ”Även vid kronisk bihåleinflammation har nässköljning dokumenterad effekt”, säger han till Aftonbladet.
7. Influensavaccin kan göra att vi får influensa
Kanske har du känt dig krasslig efter att ha vaccinerat dig mot influensa – men det är i så fall inte vaccinet som har gjort dig sjuk. Ömhet i musklerna och en sjukdomskänsla kan komma som en reaktion på vaccineringen, men betyder inte att du har blivit sjuk. ”Det vaccin som nästan alla vuxna får innehåller bara en liten del av ett virus, och det är inte ett levande vaccin. Ett dött virus kan aldrig börja leva”, säger Mia Brytting, virolog på Folkhälsomyndigheten.
Källor: Tomas Bergström, överläkare, Mia Brytting, virolog på Folkhälsomyndigheten, 1177, Folkhälsomyndigheten, Pär Stjärne, professor och sektionschef på öron, näs- och halskliniken på Karolinska.