– Det kommer inte att påverka alls. Det finns många som vittnar om att den här sortens ägarförändring inte märks av i skolans verksamhet. Däremot blir vi mer lättillgängliga och öppna, och måste följa ett striktare regelverk. I det avseendet blir det ju bara bättre för de som vill ha insyn i vår verksamhet, säger Paula Hammerskog, kommunikationsdirektör på Academedia.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Samma budskap går igen i ett mejl som skickades ut till cheferna i koncernen i slutet av maj. ”Om media tar kontakt kan du som chef välja om du vill svara på frågorna själv eller om du vill hänvisa dem vidare . Det korta svaret på frågan om hur våra förskolor, skolor och vuxenutbildningar påverkas är att de inte påverkas alls”, stod i brevet som Dagens ETC har tagit del av.
Avnoterades när EQT klev in
Academedia har tidigare funnits på börsen, men avnoterades i samma veva som Wallenberganknutna EQT klev in som huvudägare år 2010. Sedan dess har mycket hänt. Året efter att riskkapitalbolaget tog över, 2011, hade koncernen en omsättning på 2,6 miljarder. Ifjol låg omsättningen på dryga 8,1 miljarder.
Under Academedias paraply samlas i dag omkring 500 förskolor, grundskolor, gymnasieskolor och vuxenutbildningsenheter i Sverige och Norge. Moderbolaget ägs till 94 procent av Marvin Holding Ltd, ett bolag med säte på Guernsey som i sin tur ägs av en EQT-fond.
Sex år efter EQT:s övertagande är nu det dags för riskkapitalbolaget att göra en så kallad ”exit”, det vill säga sälja Academedia vidare. Enligt det mejl som gick ut till cheferna i friskolekoncernen kommer EQT att vara kvar som ”stor ägare under en tid framöver.” Men klart är i alla fall att börsintroduktionen är en del i riskkapitalisternas plan att stegvis lämna företaget.
Att det nu kommer in nya ägare, som kan ha en helt annan bild av hur verksamheten ska bedrivas, är inte något som kommer att påverka vardagen i skolorna enligt kommunikationsdirektören Paula Hammerskog.
– Det är klart att de nya ägarna kommer att få inflytande, men de som hittills förbundit sig att köpa aktier är inte kända för att ha ett kortsiktigt tänkande. Tvärtom är de kända för att vara långsiktiga.
Finns det något som hindrar kortsiktiga spekulanter att köpa aktier i Academedia?
– Jo, det som förhindrar är att det inte skulle bli en lönsam affär. Det här är helt fel bransch för kortsiktiga affärer.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Pensionsfond köper andelar
Bland de som förbundit sig att köpa andelar i Academedia finns familjeföretaget Mellby Gård, som tecknar 10 procent av aktierna och har möjlighet att förvärva ytterligare 10 procent vid ett senare tillfälle. Bolaget är sedan tidigare kända som storägare i bland annat Kappahl och husgerådsföretaget Duni. Detta är dock första gången man kliver in i ett renodlat skolföretag. Även Andra AP-fonden kommer att köpa in sig i friskolekoncernen, ett beslut som den statliga pensionsfonden inte vill kommentera överhuvudtaget.
– Vi uttalar oss aldrig om investeringsbeslut i enskilda bolag, säger Paula Danielsson, presschef på Andra AP-fonden.