2016 togs de första besluten.
– Situationen var ohållbar, vi var tvungna att göra någonting. Vi ligger generellt högre än andra kommuner vad gäller sjukskrivningar, och det här var ett sätt att ta ett helhetsgrepp på frågan, säger Jonas Attenius (S), ordförande i nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbild ning, NAV.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Kommunal pott med pengar
Efter beslut av de rödgröna i kommunstyrelsen avsatte NAV en pott där kommunala verksamheter som hade idéer om hur man kunde förbättra arbetsmiljön kunde ansöka om pengar. Det kunde handla om kortare arbetstid, avlastning för högt belastade yrkesgrupper, eller nyskapande metoder att få till en bättre arbetsmiljö.
I två steg avsattes 60 miljoner, och totalt har cirka 30 projekt fått del av pengarna. Några är avslu tade, andra pågår fram till i höst. Som exempel kan nämnas Sirius gatans förskola i Bergsjön som fått 625 000 kronor för att testa sex timmars arbetsdag, och socialtjänsten i Lövgärdet som fått 1,3 miljoner kronor för att testa sex timmars arbetsdag och utökade servicetider. I Norra Hisingen har rektorer fått avlastning genom att assistenter anställts för att sköta administrationen.
– Det projektet är avslutat, och där var folk jättenöjda, säger Jonas Attenius.
Det har varit viktigt att ha spridning inom olika områden för de projekt nämnden beviljat pengar.
– Det vi sett på många ansökningar är att de kommit ända utifrån enheten, från golvet, och det är ju det som är så himla viktigt. För det är ju de som kan det här, säger Jonas Attenius.
Efter testperioden ska försöken utvärderas och sammanställas, och förhoppningen är att de som fallit väl ut ska kunna implementeras på fler ställen i kommunen.
Splittrar partierna
Från politiskt håll är sex timmars arbetsdag en fråga som splittrar partierna. ETC Göteborg skickade ut en enkät för att få en bild av vad partierna lokalt tycker i frågan.
Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna är emot sex timmars arbetsdag med motive ringen att det krävs mer personal, inte mindre, inom exempelvis äldreomsorg och förskola där försök med arbetstidsförkortning gjorts. M ser inget samband mellan en god arbetsmiljö och en kortare arbetsdag, utan vill hellre stimulera fler att arbeta mer. Ett annat argument från Alliansen är att det är alldeles för dyrt, och att det redan nu saknas personal inom de aktuella yrkesgrupperna.
Socialdemokraterna är inne på en liknande linje, och menar att sex timmars arbetsdag skulle bli för dyrt. Samtliga av dessa partier anser dessutom att det är en fråga för arbetsmarknadens parter, inte för politiker.
MP positiva
Miljöpartiet är positiva till sex timmars arbetsdag, och vill dubbla försöken med arbetstids förkortning i staden. Samtidigt varnar man för att kostnaderna för en reform är höga och kan leda till personalbrist.
De partier som driver frågan om sex timmars arbetsdag aktivt är Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ. Vänsterpartiet i Göteborg vill redan nästa år minska arbetstiden till sju timmar inom förskolan och äldreomsorgen. Kostnaden, som partiet beräknat till 600 miljoner, ska tas genom höjd skatt med en krona per hundralapp.
– Vi måste förbättra arbetsmiljön inom välfärdssektorn, för som det är idag söker sig folk bort från välfärdsyrkena. De klarar det inte, det är för slitigt. För att folk ska vilja jobba inom det offentliga måste vi skapa en attraktiv arbetsmiljö där folk inte går sönder, säger Daniel Bernmar (V), kommunalråd.
Han menar att sex timmars arbetsdag är en av de viktigaste frågorna för partiet inför valet.
– Sverige behöver 130 000 undersköterskor, jag vet inte riktigt var man ska trolla fram dem om yrket innebär låga löner och en fruktansvärd arbetsmiljö, säger han.
Han anser att försöket på Svartedalens äldreboende visat att en arbetstidsförkortning gett goda effekter för personalen,
och att det är dags att införa det i större skala. Och de försök som pågår är ett bra sätt att testa olika modeller.
– Vi måste givetvis titta på var arbetsmiljön är som sämst, och var reformen får mest effekt. Men det viktiga är att vi agerar nu, vi behöver vara tidigt ute för behoven inom välfärdssektorn kommer inte att minska, säger han.
Feministiskt Initiativ
Vill införa sex timmars arbetsdag i hela Sverige under en stegvis process.
”Vi kommer i Göteborg att arbeta för att expandera de lyckade försök med kortare arbetstid som genomförts på Svartedalens äldreboende, till exempel för handläggare inom socialtjänsten och anställda inom hemtjänsten. Arbetstidsförkortning är ett bra sätt att locka personal, minska sjukskrivningar och behålla kompetens.”
Vänsterpartiet
Vill införa sex timmars arbetsdag med bibehållen lön.
”I Göteborg vill vi stegvis införa sex timmars arbetsdag på förskolor och äldreboenden, med en förkortad arbetstid till sju timmar redan nästa år. Vi vill också genomföra fler försök med sex timmars arbetsdag inom andra sektorer. Kortare arbetsdagar ger oss mer tid för återhämtning och minskar sjukfrånvaron.”
Miljöpartiet
Är positiva till sex timmars arbetsdag.
”I Göteborg dubblar vi resurserna för försök med arbetstidsför kortning. Staden ska långsiktigt satsa på avtalslösningar för
förkortad normalarbetstid. Ett bra förslag är alterneringsåret (liknande det tidigare friåret). Sex timmars arbetsdag kan minska sjukfrånvaron och öka trivseln, men kostnaderna för en reform är höga och riskerar att leda till brist på personal inom vissa områden.”
Vägvalet
Anser att man borde arbeta för en generell minskning av arbetstiden från de åtta timmar som gäller idag, men det är upp till arbetsmarknadens parter.
”Vi utesluter inte att det kan finnas arbetsplatser inom Göteborgs kommuns verksamhet där sextimmarsdag skulle kunna vara lämpligt, men vi vill att parterna förhandlar om arbetstiden.”
Liberalerna
Är skeptiska till införandet av sex timmars arbetsdag, eftersom det redan råder brist på personal inom omsorgssektorn.
”Vi vill i Göteborg satsa på att förbättra arbetsmiljön genom bättre möjlighet till friskvård, ökat inflytande och kompetensutveckling. Färre medarbetare per chef behövs. Det viktigaste är att skapa arbetsplatser där människor vill jobba och arbeta aktivt med att hålla personalen frisk.”
Kristdemokraterna
Anser att det är oacceptabelt och oansvarigt att satsa på sex timmars arbetsdag. Mer personal behövs på plats samtidigt, det skulle minska arbetsbelastningen.
”Vi måste på allvar arbeta för att göra arbetsmiljön bättre inom Göteborgs stad. Lägga större fokus på friskvård och hälsa, ge chefer rätt verktyg att hantera sitt ansvar. Det skulle vara katastrof för företag och kommuner om politiker lagstiftade om arbetstidsförkortning.”
Moderaterna
Ser ett ökat behov av fler arbetade timmar och fler som arbetar. Anser det ohållbart att säga ja till en utveckling där fler arbetar färre timmar.
”En bättre arbetsmiljö handlar om att tydliggöra såväl chefers som medarbetares roller och ansvar. Vi föreslår en lägsta nivå för vad man är garanterad som medar- betare. Kaffe, frukt och julbord är exempel på en sådan grundplattform. Vi ser inget samband mellan en god arbetsmiljö och en kortare arbetsdag.”
Samtliga partier i Göteborgs kommunfullmäktige tillfrågades. Demokraterna och Sverigedemokraterna har inte inkommit med något svar.