Socialtjänsten har under flera år haft problem att rekrytera och behålla socialsekreterare.
Situationen är akut. Inom avdelningen för barnutredning har 20 av de 26 socialsekreterarna slutat sedan 2015. I dagsläget är tio av tjänsterna vakanta och majoriteten av de som jobbar har mindre än två års yrkeserfarenhet.
– Inom barnområdet ställs krav på socionom-utbildning och för att klara det tuffa jobbet bör man också ha god erfarenhet. Tyvärr är det nästan omöjligt att rekrytera, säger verksamhetschefen Eva Rönnbäck.
En rad åtgärder har redan genomförts under de senaste åren för att förbättra situationen för personalen. Bland annat har tre nya tjänster som enhetschefer och fyra nya som samordnare införts. Dessutom har en specialisttjänst inrättats liksom två assistenter. Allt för att minska arbetsbelastningen.
Hög sjukfrånvaro
Ändå har inte utvecklingen gått att vända. Snarare tvärtom. Majoriteten av de som jobbar i dag inom barnutredning har mindre än två års yrkeserfarenhet och två tredjedelar av personalen har bytts ut under de senaste 16 månaderna. Även sjukfrånvaron har åkt i höjden. I juli 2015 var den totala sjukfrånvaron för socialsekreterarna 7,6 procent, i mars var den 9,6 procent.
På ett förslag från personalen har socialnämnden nu beslutat att införa sex timmars arbetsdag med bibehållen lön. Försöket ska pågå under ett år för tre av arbetsgrupperna. Totalt berörs cirka 35 socialsekreterare.
– Vi måste göra något. Arbetssituationen är mycket pressad för den här gruppen och om vi inte gör något riskerar vi att inte klara myndighetsutövningen. Arbetstidsförkortning är en viktig väg till förbättrade arbetsvillkor för personalen, säger Niklas Evaldsson (V), som är ledamot i socialnämnden.
Eva Rönnbäck tror att kortad arbetstid också ska göra jobbet attraktivare.
– Vi vet att det är ett tufft jobb att vara socialsekreterare i dag men med det här försöket tror vi att jobbet ska bli attraktivare och att det ska bli lättare att rekrytera personal till Sundsvall, säger hon.