SD-mannen är fattig och marginaliserad
Av de som deltagit i SOM-undersökningen har 54 procent förvärvsarbete, 7 procent studerar och 32 procent är ålderspensionärer. Endast sju procent är arbetslösa, sjukskrivna eller sjukpensionärer. SD-mannen oroar sig heller inte över att bli arbetslös mer än andra och i SOM-undersökningen svarar 78 procent av partiets sympatisörer som jobbar att de klarar sig ”bra” eller ”mycket bra” på familjens inkomst. Benägenheten att rösta på Sverigedemokraterna sjunker dock med stigande inkomst och för familjer som tjänar än 800 000 kronor om året är stödet för partiet mycket svagt.
SD-mannen är ung och arg
SD hade länge sitt starkaste stöd bland unga män men detta har förändrats rejält, visar SOM-undersökningen. SD tappar faktiskt i gruppen under 30 år men ökar bland de över 30. Starkaste stödet återfinns numera bland 50-plussarna. Det är framförallt bland yngre i större städer som partiet tappar och stödet bland unga på landsbygden är fortfarande starkt. Det krävs dock fler undersökningar under kommande år innan det går att säga med säkerhet om förändringen är långsiktig eller tillfällig, understryker Anders Sannerstedt.
SD-väljaren är en man
Runt två tredjedelar av SD:s väljare är män och det är en siffra som varit relativt stabil de senaste åren. I SOM-undersökningen skriver dock Anders Sannerstedt att den långsiktiga tendensen verkar vara att andelen kvinnor i partiets anhängarskara sakta ökar.
SD-mannen är en lågutbildad arbetare
Nästan två tredjedelar av SD:s anhängare kommer från arbetarklassen och den absoluta majoriteten har utbildning motsvarande studentexamen eller lägre. Stödet bland högutbildade är fortfarande mycket lågt men SOM-undersökningen visar att partiet stadigt ökar bland personer med medellång utbildning.
SD-mannen är en politisk extremist
SD-anhängarnas invandringsmotstånd är kompakt och Anders Sannerstedt betecknar det som extremt i den mening att enigheten är så stor och att åsikterna avviker kraftigt från övriga riksdagspartiers. När det gäller områden som skatter och välfärd placerar han SD, i vetenskaplig mening, i mitten på en höger-vänsterskala.
SD-mannen bor på landet
SD-männen återfinns huvudsakligen utanför de större städerna. Stödet på landsbygden är exempelvis ungefär dubbelt så stort som i de tre storstäderna, och SD går stadigt framåt i mindre tätorter. Men Anders Sannerstedt vill ändå inte använda ordet ”landsbygdsparti” eftersom Sverigedemokraterna också har genomsnittligt stöd i medelstora städer och större tätorter.
Läs också: Här är sanningen om Åkessons väljare