6 jultraditioner från hela världen – som du kanske inte kände till
Dagens ETC
I Sverige har vi en 13 meter hög julbock i staden Gävle, som vissa finner nöje i att bränna upp före jul.Vilka andra udda jultraditioner finns runtom i världen? Dagens ETC listar några av de märkligaste.
Tió de Nadal”, grovt översatt till julstock på svenska är en utbredd tradition i många delar av Spanien. Stocken, utsmyckad med näsa, två små ben och en liten röd hatt matas enligt tradition från den 8 december fram till julafton. Den får också en liten filt som ska hålla den varm under de kyliga veckorna innan jul. På självaste julafton övergår matningen av nötter, frukt och sötsaker till ren misshandel, då barnen i hushållet uppmanas att slå julstocken med pinnar och sjunga en sång för den. Julstocken ska då tacksamt bajsa ut presenter och godsaker under sin filt och när den till slut har tjänat sitt syfte skickas den in i elden.
Täljer rädisor i Mexiko
”Noche de los Rabanos”, eller "Rädisornas natt” på svenska är ett årligt evenemang som hålls den 23 december varje år i staden Oaxaca i Mexiko. Då vi i Sverige mest skickar ner den rosa grönsaken i en sallad, eller i ugnen möjligtvis, hyllar man rädisan i Mexiko genom att tälja monster, julkrubbor och djur av den. Men det är inga små rädisor vi snackar här, de här bjässarna som odlas fram specifikt för traditionen kan bli en halv meter stora. Det mynnar sedan ut i en tävling där den mest kreativa grönsakssmidaren vinner, men det hela ses mest som ett roligt sätt att främja lokalt jordbruk.
Människoätande julkatt på Island
Alla katter vill inte hoppa upp i knät och spinna.
I alla fall inte julkatten Jólaköttur, som finns i isländsk folktro. Det är en mytisk best som sägs lura runt i snölandskap under jul och som slukar människor som inte har fått nya kläder att bära till julafton. Förmodligen är hotet om att bli uppäten av Jólaköttur också tänkt att inspirera till generositet hos barn som inte behöver oroa sig för julkatten, eftersom att ge kläder till de mindre lyckligt lottade skulle ge dem skydd från det monstruösa kattdjuret.
Sälmage fylld med fåglar på Grönland
Du kanske inte ska klaga för mycket över dopp i grytan, besk brysselkål och mandel i gröten. Rätten Kiviak som äts av inuiter på Grönland under vinterperioden, särskilt över julen, är något alldeles extra. Receptet består av en död säl som fylls med uppemot 500 döda alkfåglar. Djuret lämnas sedan att jäsa under en sten i cirka tre månader innan det är dags för servering. Då detta inte låter särskilt aptitretande för de flesta har Kiviak traditionellt varit en nödvändig källa till vitaminer och kött när de kalla, mörka vintrarna gjorde det svårt att hitta mat eller isarna var osäkra.
Julbocken i Gävle
Den har utsatts för bränder, kidnappningsförsök med helikopter och körts sönder av en raggarbil. Ändå ska den upp varje år. Vi talar naturligtvis om turistattraktionen Gävlebocken, som sattes upp för första gången 1966 på Slottstorget, i centrala Gävle. Sedan 2017 har det 13 meter höga halmmonstret skyddats med dubbla gärdsgårdar, men den 16 december i år brann den ner åter igen, efter att ha stått orörd i fem år. Efter årets brand hälsar Gävlebocken via sin Instagram: ”I´ll be bock!”
Fiskar i badkaret i Östeuropa
En klassisk julmiddag i Tjeckien består av karp med potatissallad. Den grönblå bjässen med mustasch och som kan väga upp till 30 kilo, ses som motsvarigheten till den svenska julskinkan. Traditionellt ska fisken vara så färsk som möjligt till servering, säljas levande och får simma runt i badkaret tiden innan jul. Traditionen sägs härstamma från kommunisttiden då det var brist på kylskåp och det inte fanns något annat sätt att hålla fisken färsk. Idag är det dock inte lika vanligt och en del familjer köper en karp även om de inte äter den, som ett ”julhusdjur” innan den släpps ut i en närliggande sjö eller damm, ett par dagar senare.