– De har sagt upp oss allihopa, säger en av sophämtarna till Aftonbladet.
RenoNordens vd Peter Ekholm tillbakavisar dock uppgifterna i ett mejl till DN:
Stämmer det att 50-tal anställda sägs upp?
"Svar på din fråga är nej. Vi kommer under de närmaste timmarna att skicka ut en pressrelease", skriver han till tidningen.
Transportarbetareförbundet är helt tagna på sängen av uppgifterna, och nu försöker man bringa klarhet i situationen.
– Om det nu är så att det är 50 personer som RenoNorden har för avsikt att säga upp så är det ju ingenting som har skett än. Även om vi har sagt att det är en strejk som vi inte ställer oss bakom kommer vi självklart att företräda våra medlemmar, säger Maria Arkeby, pressinformatör vid Transport.
Tidigare under torsdagen har Dagens ETC pratat med företrädare för Transport, som då trodde att strejken snart skulle vara över och att sophämtningen skulle återupptas som vanligt.
"Borde kunna lösas förhandlingsvägen"
Runt 10 000 hushåll i Stockholm drabbades av strejken under onsdagen. Men i stället blev det alltså precis tvärt om, med uppsägningar i stället för förlikning.
– Man kan väl tycka att det är en drastisk åtgärd och något som man istället borde kunna lösa på förhandlingsvägen, säger Maria Arkeby.
Sätter det här er på Transport i en jobbig situation, eftersom anledningen till uppsägningen var en strejk som ni också var emot från första början?
– Nej, vi var väldigt tydliga i att vi har uppmanat våra medlemmar att gå tillbaka till arbetet, men om något händer så företräder vi självklart våra medlemmar och ger dem den hjälp de behöver.
Sophämtarna har protesterat mot ett nytt avtal som ska träda i kraft den 1 oktober i år, som enligt dem kommer innebära en lönesänkning med upp mot 10 000 kronor i månaden.
Dessutom kräver RenoNorden att de anställda ska dela med sig av kunskapen om nycklarna och portkoderna, något som sophämtarna har vägrat.