Kaffesump är utmärkt växtnäring som inte luktar illa. Den innehåller rikligt med fosfor, kväve, kalium och mineraler och sänker pH-värdet i jorden.
– Låt sumpen först torka på tidningspapper om du vill att den ska vara ännu lättare att sprida ut. Gödsla ett tunt lager med sumpen, fyra gånger om året i utomhusrabatter, var sjätte månad för krukväxter. Du kan även blanda planteringsjord med kaffesump inför vårens planteringar. När du spritt ut sumpen, mylla ner den i jorden. Dels tas sumpens näring bättre tillvara då, dels riskerar inte fåglar att bli förgiftade, säger Hella Nathorst-Böös, journalist och författare till flera böcker om giftfri odling.
Skrubba huden
Om du vill göra en peeling för att få bort döda hudceller från kroppen är kaffesumpen perfekt. Den går bra att använda naturell på torr eller fuktig hud, eller blandad med lite grovt salt och valfri olja (oliv, raps eller kokos).
Håll oönskade insekter borta
Hella Nathorst-Böös tipsar om att strö kaffesump på myrvägar och runt trädgården eller grönsakslandet (men inte i själva landet för grönsaker gillar ej sumpens försurande effekt) för att hålla borta mördarsniglar, myror och annan ohyra som inte tål koffein.
Om du har problem med getingar så kan du lägga en liten hög med torkad kaffesump i ett eldtåligt kärl vid getingboet. Tänd eld på sumpen och gå därifrån. Getingarna kommer att fly sitt bo.
Fräscha upp skärbrädan
– Skärbrädor av trä luktar lätt illa eftersom de inte kan diskas i maskin. Låt fuktig kaffesump ligga på skärbrädan en timme. Skölj av. Nu är dåliga lukten och bakterier borta, säger Hella Nathorst-Böös.
Ta bort ishalka
Hon tipsar också om hur kaffesump kan användas på hala vägar.
– Strö kaffesump på isfläckar på uppfart och gångstig. Det tar bort halkan och får isen att smälta fortare. •
Vill du fortsätta läsa?
Bli prenumerant på ETC nyhetsmagasin!
Om du redan är det
loggar du in här
.