21 röster: Så ska svensk vänster agera efter Nato-beskedet
Bild: TT/Fredrik Persson, TT/AP
Dagens ETC
S är för ett svenskt Nato-medlemskap – hur ska svensk vänster agera nu?
Eric Rosén
Biträdande kulturchef Aftonbladet
Jag är inte naiv nog att tro att Nato går att reformera, men vänstern i Sverige bör, tror jag, försöka gå samman med annan vänster i Europa. Och tillsammans göra motstånd mot sådant som first use-alternativet för kärnvapen, mot fler och mer militariserade baser och andra delar i upprustnings- och krigskarusellen. Kort och gott: inte sluta verka för fred, inte sluta säga nej till Nato-länders övergrepp på rättsstat, demokrati och folkgrupper. Samtidigt måste vi inse att en enormt viktig strid är förlorad i samma ögonblick som vi går med.
Rojin Pertow
Krönikör i ETC Nyhetsmagasin, chefredaktör för Galago
Den svenska vänstern har alltid varit bra på internationell solidaritet och antiimperialism men det gäller att hålla lågan vid liv. Att den parlamentariska grenen av vänstern vill gå med i självmordspakten Nato är ofattbart huvudlöst. Om detta blir ett faktum måste vi i civilsamhället kraftsamla för att stötta alternativa frihetsrörelser i fascistiska Nato-länder som exempelvis Turkiet och Ungern.
Helle Klein
Chefredaktör Dagens Arbete
Svensk vänster har blivit oroväckande nationalistisk på senare år. Det vore bra om arbetarrörelsen återupptog sitt internationella engagemang och driver på att Sverige fortsatt ska vara en tydlig röst för fred, frihet, demokrati och miljöomställning. Sverige bör kroka arm med kärnvapenkritikerna inom Nato och likt Kanada och Norge fortsätta driva nedrustningsfrågan.
Johan Ehrenberg
Grundare Dagens ETC
Jag tror vi först måste acceptera förlusten. Vänsterkrafter har förlorat striden om Nato, delvis för att det inte funnits någon aktivitet mot militariseringen överhuvudtaget. Den har ju pågått länge. Sedan gäller det att bygga fredsrörelserna, ett Nato-beslut är inte mer evigt än beslutet att inte vara med.
Men man måste bygga alternativet, en fredsrörelse som ingriper och påverkar, inte bara säger nej.
Somar Al Naher
Ledarskribent Dagens ETC
Det är synd att S har valt att hasta igenom beslutet när många frågor är obesvarade. Vi har inte fått se en grundlig analys om vad det innebär att stå under kärnvapenparaplyet och vilka konflikter vi riskerar att bli indragna i. Det klart man hade kunnat vänta. Sedan tycker jag det är märkligt att kriget kommit att handla om Nato-medlemskap och inte hur vi på bästa sätt stöttar Ukraina.
Vänstern i bred meaning ska arbeta för fred och nedrustning. Nu handlar det om att göra det bästa av situationen och se till att Sverige är en förnuftig röst inom Nato.
Melinda Kandel
Städare och skribent
Nu blir antiimperialismen viktigare än någonsin. Redan innan har Sverige deltagit i USA-imperialismens krig och låtit våra kapitalister styra utrikespolitiken, men med medlemskapet blir det på ett annat sätt. Vi får nog till exempel räkna med en ny typ av västpropaganda som ska ge legitimitet åt bomber och krig. Kanske går medlemskapet ändå att stoppa? Om inte får vi studera vänsterns metoder i Nato-länderna. Men viktigast av allt är att hålla huvudet kallt och försvara freden.
Birger Schlaug
Ledarskribent Dagens ETC, fd språkrör Miljöpartiet
Drömmen om Sverige som föregångsland för aktiv fredspolitik känns körd... I vart fall måste vi nu förhindra att kärnvapen – och andra offensiva vapen – placeras i Sverige. Sverige bör, om inte fegheten är för stor, stoppa att Nato används för allt som ligger utanför rent direkt försvar av medlemsländerna. Fredsdepartement bör inrättas med en fredsminister. Dialog med potentiella fiender bör prioriteras, inte minst civilsamhället i Ryssland.
Kristina Lindquist
Kulturskribent
Att mildra klimatkrisen är inte bara den viktigaste frågan överlag – det är också helt avgörande ur ett säkerhetsperspektiv. Fler konflikter kommer att handla om tillgången på mat, vatten och allt knappare resurser i en varmare och mer oförutsägbar värld. En vänster som inte förstår att klimatet måste komma först deltar i den fossila dödsspiralen.
Anna-Klara Bratt
Chefredaktör Fempers.se
Det är dags att på allvar lyfta blicken från de egna problemen. Det kan verka hopplöst ur ett inhemskt perspektiv, eller i en strikt parlamentarisk läsning, men det finns en hel värld av progressiva krafter runt omkring oss. Internationell solidaritet i konkret bemärkelse. Vitala rörelser behöver samarbeta – där har politiken allt att lära av civilsamhället. Hur kan vi samarbeta, det är frågan för dagen. Det finns också en hel del nya slutsatser att dra, och kartor som behöver ritas om. Vi har globala problem – så vi behöver globala lösningar. Det kan vänstern, i en bred bemärkelse, endast närma sig genom organisering.
Henrik Jalalian
Verksamhetsledare på den gröna tankesmedjan Cogito
En Nato-ansökan innebär inte att den breda vänstern och fredsrörelsen ska lägga sig på sofflocket. Det blir bara ännu viktigare att verka för långsiktig avspänning och fred. Paradoxalt nog tror jag att beslutet kommer vara väldigt vitaliserande för fredsrörelsen och kampen mot kärnvapen. En kraft möter alltid en motkraft och detta kommer vara i centrum av debatten. Ska man vara trovärdig behöver dock progressiva vara väldigt tydliga i skillnaden på neutralitet och alliansfrihet. Om det uppfattas som att vänstern skulle förespråka neutralitet inför stora orättvisor – som kriget i Ukraina – tror jag det blir svårt att vinna legitimitet.
Sven-Eric Liedman
Debattör, författare, idéhistoriker
Vår brådstörtade ansökan om anslutning till Nato är ett förskräckligt misstag. Människor tror att de får trygghet men får motsatsen. Det är inte Putins reaktion som öppnar för den stora osäkerheten. Han kommer att leva rövare, hota Finland och oss – men han har visat sig maktlösare än vi trodde.
Det är Nato själv som är den stora faran.
I Dagens Nyheter (14/5) har Erik Ohlsson gjort en lång intervju med Daniel Ellsberg. Ellsberg vet mer om Nato än någon svensk. Han satt på Pentagon en gång och kalkylerade om vad ett kärnvapenanfall lett av Nato skulle innebära. Sedan insåg han det fasansfulla som han höll på med och blev en fredsivrare. I ledningens öden blev han en förrädare när han avslöjade ohyggliga hemligheter om Vietnamkriget.
Också idag serverar han beska sanningar. Nato, säger han, är först och sist en kärnvapenorganisation. Det gäller att slå till först! Man kan tillägga: även utan att använda kärnvapen slår Nato gärna till först. Se bara det katastrofala Irakkriget.
Bakom Sveriges (och Finlands) beslut spårar Ellsberg en massiv påverkan på politikerna från militärindustrin. Jacob Wallenberg har varit mycket aktiv. Och han blir ekonomiskt rikt belönad. Saabs aktie har stigit med 87 procent!
Den ynkliga svenska högern följer förstås som alltid sina storkapitalister. Ulf Kristersson är en spinnande liten katt i rikemännens knä. Vi ska med glädje gå in i Nato, jamar han.
Och nu har majoriteten inom S också fogat sig efter en opinion som blivit vilseledd i tron på Nato som en säker och lugn hamn. DN:s ledarredaktion liksom de flesta andra ledarredaktioner hurrar för Nato varje dag.
Intervjun med Ellsberg blir som ett litet memento när hurraropen klingat av.
Ellsberg pekar med respekt på ett annat Sverige än Nato-Sverige. Det är Olof Palmes och framför allt Greta Thunbergs Sverige.
Naturligtvis har han rätt! Vi som hyser den djupaste misstro till militärorganisationer över huvud måste framhäva detta andra Sverige med stor och obruten envishet. Ett freds-Sverige, ett miljö-Sverige, ett klimat-Sverige.
Susanna Kierkegaard
Ledarskribent på Aftonbladet
Jag tycker att det är viktigt att även den del av vänstern som varit emot Nato fortsätter engagera sig i försvarspolitiken. Bli inte sura eller uppgivna. Vi måste också börja prata om vad Sverige kan bidra med som medlemmar. Det finns en svensk tendens att fokusera väldigt mycket på vad andra länder ska göra för oss i internationella samarbeten. Så har det alltid varit i EU-frågorna och nu återkommer det i diskussionen om Nato. Vi vill ha garantier, men samtidigt försäkra oss om att vi inte har några skyldigheter. Det är inget vidare sätt att göra sig populär på och en trist inställning till internationella samarbeten.
Victor Pressfeldt
Debattör och doktorand i historia
En Nato-anslutning kan förändra mycket. Vi ser redan nu hur Turkiet börjar trycka på för att Sverige ska förvägra amnesti åt de kurder och demokratikämpar som tvingas fly från förföljelse i den turkiska diktaturen. Den här typen av påtryckningar riskerar att bli vanligare vid ett Nato-medlemskap. Vi kommer också, förmodligen, se en ökad press från USA om att Sveriges försvar ska anpassas till den amerikanska imperialismen. En av vänsterns främsta uppgifter måste bli att verka som en blåslampa mot all typ av anpassning av det här slaget. Vi måste alltså bli bättre på att tänka globalt och agera lokalt.
Leonidas Aretakis
Chefredaktör Flamman
Först och främst får inte Turkiet ges minsta eftergift som underlättar för landets brutala förtryck av kurderna. Svensk-kurder får absolut inte offras på Natos altare.
Sedan måste Sverige vara en röst för fred och diplomati och emot vettlösa interventioner och kärnvapen. Åberopande av artikel fem kräver konsensus, vilket ger Sverige en viss möjlighet att påverka. Detta kräver dock att vänstersidan kan bilda en progressiv majoritet i riksdagen efter valet, och att alla antikrigskrafter mobiliserar kraftigt på gatorna.
Karina Cubilla
Ledarskribent Arbetet
Sverige bör fortsätta arbeta aktivt för fred och nedrustning, inte minst kopplat till kärnvapennedrustning. Inga kärnvapen eller permanenta, utländska trupper på svenskt territorium. Sverige som land och svensk vänster behöver inte, och bör inte, älska Nato. Ställ krav, villkora insatser, tystna inte. Fortsättningsvis behöver denna militära upptrappning följas av ett gediget svenskt biståndsarbete. Krig och minskat demokratiskt utrymme kan inte bara mötas och motas med vapen. Alla realistiska globala säkerhetsalternativ bygger även på att ojämlikheten och klimathotet stävjas.
Gudrun Schyman
Klimatalliansen, fd partiledare Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ
Jag tycker alla som vill ha fred med fredliga medel ska fortsätta att arbeta för att förbjuda kärnvapen och i stället arbeta aktivt för en demilitarisering av säkerheten.
Alla krafter, och pengar, behövs nu för den gigantiska omställning som behövs för att undvika en fortsatt förstörelse av vår planet.
Laila Vianden
Ledarskribent Dagens ETC
Frihet och demokrati följer inte per automatik ur ett militärt avtal. Det behöver vinnas påhemmaplan genom en stark arbetarrörelse som vågar ställa krav om arbetares rättigheter, fackligt inflytande, jämlikhet på alla plan, stärkta sociala försäkringar och så vidare. Man behöver också aktivt verka för solidaritet med andra befolkningar över nationsgränserna, i demokratiska sammanhang som stärker arbetares och civilas rättigheter.
Anna Ardin
Diakon, doktorand, krönikör Dagens ETC
Först måste vi gråta lite. Ta oss tid att sörja att intressen starkare än fred vann den här ronden. Men sedan måste vi ställa oss upp och fortsätta. Kanske bygga starkare egna internationella nätverk? Det är ju enklare än någonsin!
Söka upp hemsidor för organisationer som tänker som vi i andra länder och arrangera något tillsammans. Spela in en podd, ha ett seminarium eller ta en digital fika. Vi behöver få och vara stöd åt varandra. Och om S-regeringen har någon ryggrad så ratificerar de förbudet mot kärnvapen nu, oavsett vad Nato tycker om det.
Anna Sundström
Generalsekreterare på Olof Palmes internationella center
Vi måste driva på för att höja Sveriges röst för fred och nedrustning. Ett Nato-medlemskap får inte innebära att vi inte längre rakryggat törs stå upp för det som är rätt och riktigt. Nu är det dags att ta ett steg framåt och ännu tydligare agera för en fredlig och hållbar värld. Sveriges säkerhet tryggar vi långsiktigt bäst genom att bidra till global fred, säkerhet och utveckling. Vår utrikes- och säkerhetspolitik måste fokusera mer på att förebygga konflikter. Det gör vi genom att bidra till minskad fattigdom, demokratisk och hållbar utveckling. Det svenska biståndet bör därför öka och motsvara försvarsbudgeten.
Nabila Abdul Fattah
Aktivist
Det är inte över, förrän det är över. Vårt motstånd emot Nato försvinner inte bara för att vår regering bestämmer sig för att gå med. Vår kamp för kurders rättigheter i Turkiet, hbtq-personers rättigheter i Ungern eller kvinnors rättighet till sina kroppar i USA försvinner inte bara för att vår regering bestämmer sig för att sitta och mysa med en krigsallians.
Bo Bernhardsson
Fd riksdagsledamot för S
Se till att inga kärnvapen placeras på svenskt territorium och att Sverige blir en motvikt till de mera krigiska och hökaktiga medlemsländerna i Nato. Prioritera engagemang i fredsrörelsen. Klargör militärindustriella komplexets bedrövliga roll såväl under Nato-diskussionen som i allmänhet. Ryssland kommer efter kriget att vara oerhört försvagat (skulle konflikten eskalera till ett kärnvapenkrig kommer vi alla att vara det) och Nato en otidsenlig organisation i en värld med nya maktcentra och utmaningar. Sikta på en dialog med ”Ryssland efter Putin”, fredlig samexistens och gemensam säkerhet är alternativet till vettlösa rustningar. Framför allt vänstern måste fokusera på att formulera lösningar på de riktigt stora hoten, den globala uppvärmningen och en långsiktigt ohållbar och orättvis resursanvändning. Inte minst det är säkerhetspolitik.