Klockan 03:03 den 11 januari väcktes de boende i Bredäng av en hög smäll. Utanför den populära restaurangen Tarantella i Bredängs centrum hade någon placerat en sprängladdning. Explosionen trasade sönder fasaden. Ingen person kom dock till skada.
Därefter har en 21-årig man häktats på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till grov allmänfarlig ödeläggelse och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Exakt vad misstankarna grundar sig i vill inte åklagare Karin Hammar säga.
– Inte mer än att vi anser att han är misstänkt för medhjälp till det här brottet, säger Karin Hammar.
Försörjning: brott
För att få veta mer har Dagens ETC granskat 21-åringen. Av ett yttrande från Kriminalvården framkommer att han haft en stökig uppväxt och kom i kontakt med sociala myndigheter i tonåren. Redan innan han fyllde 18 hade han dömts för misshandel, rån, ringa bedrägeri och häleri. När han var 18 år uppgav han till Frivården att han hade svårt att hitta vänner som inte var kriminella, saknade laglig försörjning och försörjde sig på att begå brott. Därefter skulle han dömas för brott mot knivlagen och ringa narkotikabrott.
Den senaste domen kom i somras. Då dömdes 21-åringen för narkotikabrott och dopningsbrott. Polisen hade hittat 382 gram cannabis och sex gram av drogen 3CMC, ”kristall” kallad, vid en husrannsakan hos honom liksom tabletter av andra narkotikaklassade preparat. Dessutom hittade man en våg, ett antal påsar och 13 000 kronor i kontanter. Polisens hypotes var klar: 21-åringen sålde cannabis.
”Ca 300 gram cannabis är långt över vad som enligt undertecknads erfarenhet är rimligt att ha hemma för eget bruk. Det motsvarar enligt misstänkts egen utsago ca 150 dagars lager. Det innebär också en stor ekonomisk kostnad att inhandla en så stor mängd narkotika. Den misstänkte uppger att han inte har någon legal inkomst förutom bidrag”, står det i förundersökningsprotokollet.
Kriminalvården sa nej
Den som gör sig skyldig till narkotikaförsäljning riskerar fängelse i lägst sex månader och högst tre år. Men i tingsrätten höll inte polisens bevisning. 21-åringen sa att han hade narkotikan för eget bruk. Vågen och påsarna var för att portionera ut doser till sig själv. Tingsrätten menade att förklaringen inte var så orimlig att den kunde lämnas därhän.
Därför blev påföljden tre månaders fängelse – något som gjorde 21-åringen aktuell för samhällstjänst och skyddstillsyn som alternativ påföljd. När någon döms till samhällstjänst är det vanligt att Kriminalvården träffat personen och rekommenderat åtgärden.
Så var det inte i 21-åringens fall. Av ett yttrande från Kriminalvården framgår att han hade uteblivit från tre intervjutillfällen. Därför kunde inte Kriminalvården säga något om 21-åringens lämplighetsgrad. Två år tidigare hade man däremot slagit fast att han inte var lämplig för samhällstjänst.
Skyddstillsyn istället för lås och bom
Ändå valde Uppsala tingsrätt 80 timmars samhällstjänst och skyddstillsyn som påföljd för innehavet av de 382 grammen cannabis. Åklagare Emmy Pettersson säger att hon inte minns vilken påföljd hon yrkade på, men att hon inte hade några synpunkter på den och därför inte överklagade.
– Det standardmässiga är att om man bedömer att tingsrätten gjorde en felaktig bevisvärdering eller kommit till en felaktig slutsats avseende påföljden så överklagar man, men det har inte jag gjort i det här fallet, säger Emmy Pettersson.
Sprängdådet i Bredäng är ett av flera i den våldsvåg som pågår i södra Stockholm. Samma dygn som explosionen utanför Tarantella sprängdes det i Hagsätra och några dagar senare i Tumba. Den här veckan har explosioner briserat i Brandbergen, Norsborg och Skärholmen.