Vi lever i en patriarkal värld, om detta råder det inget tvivel. På punkt efter punkt, från ekonomi, arbetsmarknad och den politiska sfären till tillgången till hälsovård, mat och utbildning är samhället utformat så att det missgynnar kvinnor till fördel för män. I detta sammanhang är 2015 ett ödesår för jämställdheten. I år ska världens politiker samlas för att ta beslut som har potential att bli de viktigaste någonsin för jämställdheten. Vi pratar om klimattoppmötet i Paris.
På klimattoppmötet i december skall världens politiker besluta om åtgärder för att bromsa människans påverkan på klimatet och förhindra omfattande klimatförändringar. Konsekvenserna av ett misslyckande skulle bli katastrofala. Havsnivåhöjningar, kraftigare och mer frekventa stormar, översvämningar, torka, samt förstörda skördar och fler konflikter och flyktingar är verkliga konsekvenser världens invånare kommer att utsättas för ifall våra politiker inte lyckas att enas om tillräckligt kraftiga åtgärder.
Sett ur ett jämställdhetsperspektiv vore detta förödande för kvinnors situation globalt. Det är ett väldokumenterat faktum att kvinnors tillgång till mat och mediciner i fattigare länder är betydligt sämre än männens, mycket beroende på kvinnans lägre ställning och sämre möjligheter att försörja sig. Fler och kraftigare fall av översvämningar och torka som förstör skördar och sprider sjukdomar kommer därför att till stor del drabba just kvinnor. Vid krig och konflikter, som väntas bli vanligare, utsätts kvinnor i ännu högre utsträckning för våldtäkter och andra attacker.
Klimatförändringarna kommer även innebära negativa effekter på ekonomin, särskilt i redan utsatta länder, vilket i stora delar av världen medför försämrade möjligheter för flickor att studera och för kvinnor att arbeta. Tillgång till utbildning och arbete på lika villkor är en väldigt central del av arbetet för att stärka kvinnors position, men i ekonomiskt svåra situationer är det i första hand flickors skolgång och kvinnors arbete som får stryka på foten.
Klimatet är därför utan tvekan en jämställdhetsfråga, kanske den viktigaste globala jämställdhetsfrågan av alla. Skall vi se en positiv utveckling för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan könen är ett lyckat klimattoppmöte och ett starkt avtal totalt oundgängligt. Som ett ekofeministiskt ungdomsförbund kommer Grön Ungdom att kämpa för en ekologiskt hållbar värld, för det är den enda värld där alla människor oberoende av kön och plats i världen kan vara jämställda. Vi uppmanar alla partier som står för alla människors lika värde att göra detsamma.
Malte Roos
språkrör Grön Ungdom Malmö
Beatrice Gustavsson
språkrör Grön Ungdom Malmö