Dagens ETC har listat 20 hårresande förslag för att spara pengar i kommuner, regioner, myndigheter och public service.
1. Skippa elevernas tvål
På Georgshillskolan i Hörby ska man spara in 50 000 kronor per år. Man har slutat köpa in kaffe till lärarna, suddgummin till eleverna och på högstadiet fyller man inte längre på tvålpumparna vid toaletterna efter att de gått sönder – trots att det gått kräksjuka på skolan. Enligt skolchefen så ska nya tvålbehållare komma men ”det kan ta lite tid”. Skolchefen meddelade även att ”kaffe ska serveras fritt vid speciella tillfällen”.
2. Behålla blodiga lakan
Kvinnokliniken på Södersjukhuset fick 2021 sparkrav på 75 miljoner och personalen sattes för att brainstorma besparingsförslag. Bland annat skrev man upp att man framöver kunde skippa bedövning när urinkateter skulle sättas in, att man inte behöver bädda nytt om man bara haft en mindre blödning på lakanet, att påslakanet till babyfilten kunde tas bort och att man inte längre behöver lägga paprika på den ostmacka kvinnor serveras efter en förlossning.
3. Ingen mjölk i skolan
Nej, det är kanske inte livsviktigt att få dricka mjölk till lunchen. Men att den helt försvinner pekar på att den nya generationen inte längre har samma levnadsstandard som sina föräldrar. Flera kommuner har det senaste året dragit in på både mat och dryck till skolelever. I Kiruna kommun blir både mjölken och den ugnstekta laxen i skollunchen utbytta till billigare alternativ.
4. Inga personalhanddukar på akuten
I Arvika får personalen på akutsjukhuset inte längre torka sig med regionens handdukar om de duschar efter jobbet. Trots att många kommer i kontakt med både blod och andra utsöndringar under dagen – och en dusch hade varit ganska nödvändig.
5. Kaffestopp för kommunanställda
Återigen, kaffe är inte heller livsnödvändigt. Men vill vi verkligen att de som ofta anklagas för att ha ett långsamt rullande byråkratiskt maskineri, ska bli ännu långsammare? Det är risken i Finspångs kommun, när kaffet drogs in för de anställda i höstas. I flera regioner och kommuner har även fruktkorgar sparats in.
6. Inga nyheter på minoritetsspråk
Både SVT och Sveriges Radio har det senaste året fått krav om stora sparpaket, och flera hundra anställda kommer att varslas. Public service ska garantera medborgarna ett brett utbud av program och tjänster. Företagen ska även ”beakta språkliga och etniska minoriteters intressen” enligt sändningstillståndet. Nu slopas dock både SR:s sändningar på minoritetsspråk och SR:s klimatkorrespondent.
7. Ingen bil till vårdens nattpatrull
I Säffle beslutade kommunen om att dra in en av nattpatrullens bilar för att spara pengar. Det ledde till runt ett tjugotal uteblivna besök hos brukare per natt. Protester mot besparingen gjorde att kommunen till slut backade och tog tillbaka bilen i verksamheten.
8. Kall mat till äldre
Även mat och dryck till äldre sparas in i kristider. Efterrätter försvinner från de äldres meny i Kiruna i år. 2019 försökte man i Ystad spara in på dagens varma mål mat till äldre. Men även här drogs förslaget tillbaka efter kraftiga protester.
9. Slopad städning
I flera delar av landet kommer förslag om att dra ner på städning. I Örebro kommer det bli mindre städning och gräsklippning generellt. I Lund har man föreslagit att städa mindre på äldreboenden.
10. Mindre pengar till barnglasögon
Barn med allvarligare synfel får minskade bidrag till glasögon och linser efter besparingar i Örebros region i december förra året. Det kommer enligt vänsteroppositionen i regionen främst drabba barn och familjer i ekonomisk utsatthet.
11. Nedlagda bibliotek
Hundratals bibliotek har lagts ner de senaste tjugo åren. Det är en populär post att se över när kommuner ska göra nedskärningar. Inget bibliotek kompenserades av inflationen och var tionde fick mindre resurser förra året jämfört med året innan. Trots en sjunkande läsförmåga hos unga och att regeringen i december slog larm om det stora svenska tappet i läsförståelse i den senaste Pisamätningen.
12. Färre badvakter
När elen blivit dyrare har en del badhus valt att sänka temperaturen i poolen. Andra har valt att ta bort gratis tvål. I Falun valde man i fjol att se över antal badvakter och diskussioner har förts om badhuset ska säljas till privat regi.
13. Dråpslag mot skolan
Stora nedskärningar har både genomförts och väntar skolor i hela landet. Lärare och fackförbundet Sveriges lärare har arrangerat demonstrationer på flera orter i protest mot större skolklasser, minskad stödpersonal och ökad arbetsbörda för de som blir kvar.
14. Vårdkris
19 av landets 21 regioner kommer göra besparingar i år, enligt tidningen Vårdfokus. ”Hur länge kan man kalla sjukvård för sjukvård?” Det frågade sig överläkaren Hanna Kataoka vid Sahlgrenska sjukhuset i en intervju med Aftonbladet häromdagen. Sahlgrenska har fått sparkrav på nästan två miljarder kronor.
15. Museet rasade in
Nedskärningar förväntas i 19 av 20 regioner inom kulturen. Kulturstöd och personal tros ryka när regioner inte räknar upp budget efter inflationen. Och enligt DN gör 22 av 28 tillfrågade kulturinstitutioner besparingar under 2024. I höstas drog Nationalmuseum i Stockholm ner på öppettiderna för att spara in på uppvärmning på grund av chockhöjd hyra, och i augusti stängde Naturhistoriska riksmuseet i samma stad på obestämd tid efter att en bit av taket rasat in. Kostnaderna kompenseras inte av regeringen.
16. Uppsägningar utan plan
Det här året förväntas regioner över hela Sverige göra sig av meddrygt 5300 tjänster, varav många inom vården. En trend som började skönjas i fjol var också att regioner sparar in på administratörer utan att kunna svara på vem som nu ska göra deras arbete.
17. Lägre pensioner
Även de äldre ska bidra i nödtider efter ett långt arbetsliv. I Region Värmland avsattes 168 miljoner kronor mindre för pensionsinbetalningar 2023 än vad man först hade beslutat om.
18. Säljer ut fastigheter
Hyresbestånd och samhällsfastigheter säljs ut för att kortsiktigt få in till kassan. Ibland hyr man tillbaka fastigheter man sålt eller köper tillbaka vid ett senare tillfälle, vilket blir väsentligt mycket dyrare långsiktigt.
19. Tågen går inte
En rapport från Trafikverket larmar om akut eftersatt underhåll och ett signalsystem som är så föråldrat att hela sträckor riskerar att stängas ned. Infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) svarar att Trafikverket måste arbeta effektivare och få bättre koll på sina kostnader.
20. Lägre ambitioner
När myndigheter fått krav om besparingar har man i två av tre svarat att det kommer innebära en lägre ambitionsnivå. På Arbetsförmedlingen får man exempelvis minska ambitionen att få fler ut i jobb.